Minst 70 hektar har brunnit i Kalajoki – markbranden för tillfället under kontroll

Sammanlagt deltog 24 räddningsenheter i släckningsarbetet under måndagskvällen och natten till tisdag. Bild: Jokilaaksojen Pelastuslaitos/Lehtikuva

Orsaken till den stora markbranden som härjat i Kalajoki under måndagskvällen och natten till tisdag är ännu oklar. Utredare ska nu börja undersöka brandorsaken.

Efter drygt 16 timmar är markbranden i Kalajoki under kontroll, men släckningsarbetet väntas pågå i flera dagar. Minst 70 hektar mark har brunnit, uppger myndigheter.

Jourhavande brandchef Pekka Räty vid räddningsverket Jokilaaksojen pelastuslaitos säger att släckningsarbetet försvåras på grund av terrängen där elden härjat. Branden har ägt rum i ett område där skog avverkats och högar av torra kvistar lämnats kvar. Därför har elden spridit sig snabbt. Det råder varning för skogsbrand i området.

– Efter en natt av hårt arbete har branden äntligen avgränsats och nu är läget så pass under kontroll att jag inte tror att elden kommer att ta fart igen, men man kan aldrig säga med säkerhet, säger Räty.

Elden fick snabb spridning på grund av den torra marken. Bild: Jokilaaksojen Pelastuslaitos/Lehtikuva

Räddningsverket meddelades om branden omkring klockan 14 på måndagseftermiddagen.

Under kvällen och natten deltog totalt 24 räddningsenheter och omkring 75 personer i släckningsarbetet. Därtill fanns två helikoptrar på plats för att bekämpa elden.

Räty säger att den ena helikoptern fortfarande deltar i släckningsarbetet tillsammans med omkring 40 brandmän.

Orsaken till eldsvådan är ännu oklar.

– Utredare kommer att bege sig till platsen under dagen för att börja undersöka var och varför elden startat, säger Räty.

Enligt nuvarande uppskattningar lyckades elden sprida sig till ett område på omkring 70 hektar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning