Minst 60 döda när tankbil exploderade i Tanzania

Polisen spärrade av tankbilen efter explosionen i Morogoro. Bild: Stringer/ Lehtikuva/AFP

Minst 60 människor har omkommit efter att en tankbil exploderat kring 200 kilometer väster om Tanzanias största stad Dar es-Salaam. Ytterligare åtminstone 70 personer vårdas på sjukhus.

Merparten av de förolyckade omkom när de försökte samla upp läckande bränsle från tankbilen efter att den kraschat i regionen Morogoro.

Enligt Stephen Kebwe, borgmästare i regionen, kan dödstalet komma att stiga, då människor befaras vara fast under tankbilen.

– Vår region har aldrig upplevt en katastrof av den här magnituden, säger Kebwe till reportrar som samlats på olycksplatsen.

Tv-bilder visade enorma rökpelare och öppna lågor längs en landsväg.

– Situationen är svår. Många dog, inte bara de som försökte stjäla bränsle, eftersom att det är en väldigt livlig plats, säger ett vittne på plats.

Regeringens talesperson Hassan Abbasi uttrycker sin sorg efter tragedin på Twitter, och enligt ett officiellt uttalande är president John Magufuli chockad och beklämd.

Olyckor där tankbilar fattar eld eller exploderar är relativt vanliga i Afrika söder om Sahara. I juli omkom runt 50 personer i en tankbilsbrand i Nigeria, och i maj dog nästan 80 personer i en liknande olycka i Niger.

Den hittills dödligaste olyckan med en tankbil inblandad skedde i Kongo-Kinshasa i juli 2010, då nästan 300 personer omkom.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning