Dödssiffran fortsätter stiga i Sibirien– 64 omkomna, många barn

En tröstlös kamp mot elden i Kemerovo där dödssiffran stiger efter söndagens brand i ett varuhus. Bild: Lehtikuva/AFP/Sergei Gavrilenko

64 personer bekräftas nu omkomna i branden i ett varuhus i den ryska staden Kemerovo i Sibirien. Många av de drabbade är barn. Branden började på en våning med lekrum och biosalong.

Branden utbröt på söndagen på den fjärde våningen i varuhuset. Räddningsarbetare har gått igenom byggnaden våning för våning och i takt med det har dödssiffran stigit.

64 människor har bekräftats omkomna, uppger katastrofminister Vladimir Putjkov, enligt Reuters. Enligt ett tidigare uttalande från räddningsmyndigheterna har ytterligare ett 40-tal människor skadats i branden varav flera vårdas på sjukhus.

Det är oklart hur många som fortfarande saknas.

– Varuhuset, som är flera våningar högt, var fullt med folk mitt på dagen en söndag. Ingen vet exakt hur många människor som befann sig där inne när det började brinna, säger Alexander Jeremejev vid den lokala räddningsmyndigheten i ett uttalande, enligt AFP.

Flera anhöriga har lagt ut efterlysningar på sociala medier för att försöka få information om saknade, och myndigheterna har upprättat ett kontaktcenter i en skola i närheten för att ta emot förfrågningar från människor som söker efter saknade familjemedlemmar.

Ryska utredare uppger att fyra personer har gripits efter branden, bland dem finns köpcentrets ägare.

Branden började i ett lekrum med studsmattor där varuhusets gäster lämnar sina barn, säger Kemerovo-regionens viceguvernör Vladimir Tjernov enligt nyhetsbyrån Interfax. När branden väl hade startat uppges brandlarmet i byggnaden inte ha fungerat. Dessutom ska dörrarna till biografen ha varit helt stängda.

Anonyma myndighetskällor uppger för Interfax att trasiga elkablar kan vara orsaken.

– Vi har många frågor nu, säger Tjernov och nämner en annan teori som utreds och som går ut på att barn har lekt med tändare i lekrummet.

Bild: Ksf Media

Hundratals evakuerades

Nyhetsbyrån Tass rapporterar att det 23 000 kvadratkilometer stora köpcentrumet öppnade år 2013.

Mer än 200 människor evakuerades från byggnaden som utöver butiker och biograf också rymmer en bowlinghall och flera restauranger. Elden ska ha spridits över mer än 1 500 kvadratmeter, och det finns rapporter om att människor hoppat från byggnadens fönster.

Flera av de skadade personerna vårdas på intensivvårdsavdelningar.

Kemerovo har ungefär en halv miljon invånare. Staden ligger i södra Sibirien, nordost om Kazakstan, drygt 300 mil öster om Moskva.

I videor som lagts upp på sociala medier syns hur människor hoppar från byggnaden för att komma undan lågorna.

En man som arbetar som clown i varuhuset står utanför och betraktar förödelsen. Bild: EPA/Alexander Patrin

Branden började kring klockan 16 lokal tid på fjärde våningen i varuhuset där det finns biograf och lekrum. Taket till biografsalongen rasade. Bild: Lehtikuva/AFP/Ryska räddningsmyndigheter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning