Minst 37 döda i protester i Uganda

Människor flyr undan tårgas och beskjutning från säkerhetsstyrkorna i Kampala. Bild: TT-AP

Minst 37 personer har dött i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och anhängare till Bobi Wine i Uganda. Oroligheterna utbröt när den oppositionella presidentkandidaten greps, anklagad för att hans valmöten strider mot pandemireglerna.

Valrörelsen har fått en våldsam start i Uganda – som går till röstlokalerna i mitten av januari. Oppositionspolitikern och artisten Bobi Wine, som egentligen heter Robert Kyagulanyi, ses som det största hotet mot den maktfullkomlige ledaren Yoweri Museveni och har lyckats få stort stöd hos landets unga.

Wine har gripits flera gånger tidigare och hans konserter och kampanjmöten förbjuds eller angrips regelbundet med tårgas. Han greps igen i onsdags men släpptes under fredagen mot borgen – efter två dagar av protester mot frihetsberövandet.

Gripna och döda

Militären har skickats ut för att tillsammans med polis stävja protesterna i huvudstaden Kampala och kringliggande områden. De har använt skarp ammunition, tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna, som i sin tur har tänt eld på däck och kastat sten och andra föremål mot polisen.

Hundratals demonstranter har gripits, enligt polisen för att de har varit våldsamma, bland annat mot människor som inte stödjer Bobi Wines parti.

– Vi har 37 döda som kopplas till protesterna som inleddes i onsdags, säger polisens hälsochef Moses Byaruhanga och lägger till att offren har dött av skador eller kvävning.

"Våldsam repression"

Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar Uganda för att utnyttja pandemin för att stoppa politiska möten.

– Myndigheterna har konsekvent använt covid-19-riktlinjer som en ursäkt för våldsam repression av oppositionen snarare än att säkerställa en demokratisk spelplan för fria och rättvisa val, säger researchern Oryem Nyeko.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning