Minst 30 döda i oroligheter i Kamerun

Över 30 människor har dödats i ett av Kameruns engelskspråkiga områden under ännu oklara omständigheter. Men händelserna i staden Menka i nordväst är en av de allvarligaste sedan protesterna inleddes mot den huvudsakligen fransktalande regeringen.

Agbor Balla Nkongho, jurist och människorättsaktivist, uppger för nyhetsbyrån Reuters att minst 34 kroppar hittades på fredagen i Menka. En källa på plats säger att liken hade omfattande skottskador och att det bland offren fanns både barn och kvinnor.

En talesman för armén uppger i lokala medier att soldater omringat ett hotell i Menka sedan regeringen fått tips om att separatister samlats där. En lång eldstrid följde och "åtskilliga terrorister oskadliggjordes", säger talesmannen utan att ge några närmare detaljer.

Någon representant för separatisterna har inte uttalat sig.

I Kameruns sydvästra och nordvästra regioner bor en engelskspråkig minoritet, som utgör ungefär en femtedel av befolkningen. I oktober förra året deklarerade separatister de två regionerna som en självutnämnd republik med namnet "Ambazonia", ett drag som möttes av starkt motstånd från regeringen.

Den språkliga uppdelningen av landet av går tillbaka till första världskrigets slut, då Nationernas förbund, föregångare till FN, delade den före detta tyska kolonin mellan segrarmakterna Frankrike och Storbritannien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning