Dödstalet stiger – febril jakt på överlevande efter jordskalvet i Egeiska havet

Räddningsarbetare letar igenom rasmassorna i Izmir. Bild: Emrah Gurel/AP/TT

Med hjälp av motorsågar, hundar och sina bara händer letar räddningsarbetare febrilt efter överlevande bland rasmassorna efter skalvet i Egeiska havet på fredagen.Dödssiffrorna börjar nu närma sig 30 omkomna.

En av de städer som drabbats värst av jordbävningen är turkiska Izmir med tre miljoner invånare. Stadens borgmästare Tunc Soyer säger till CNN Turk att 20 byggnader har kollapsat.

Under natten har boende i de skadade byggnaderna fått sova i tält som provisoriskt satts upp i närheten av rasmassorna.

"Bibehåll lugnet"

Regionens guvernör uppgav att man under fredagen hade lyckats dra fram 70 personer ur rasmassorna, men det är inte känt hur många som fortfarande saknas.

Under en av räddningsinsatserna deltog landets jordbruksminister Bekir Pakdemirli som talade i telefon med en flicka som låg begravd under rasmassorna.

– Vi uppmanar dig att bibehålla lugnet. Vi kommer nu att försöka lyfta cementblocket för att nå dig, sade ministern under insatsen.

Turkiska myndigheter uppger att 800 personer skadades i skalvet och att 25 personer i landet omkommit. Man rapporterar även att så mycket som 470 efterskalv följde på det stora skalvet.

Skalvet, som inträffade i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland, kändes i flera turkiska provinser och på de grekiska öarna Samos och Kreta samt i huvudstaden Aten. USA:s geologiska myndighet USGS registrerade magnituden 7,0. Den turkiska katastrofmyndigheten Afad angav 6,6.

Oväntad grannsämja

Grekiska myndigheter har rapporterat två dödsfall hittills – de döda ska ha varit två tonåringar som var på väg hem från skolan på ön Samos när skalvet inträffade.

Skalvet kommer i en tid av frostiga relationer mellan Grekland och Turkiet som drabbat samman i östra Medelhavet över frågor om naturtillgångar och territorialgränser. Under rådande omständigheter har man grävt ner stridsyxan.

"Oavsett våra olikheter så är detta en tid när våra folk måste stå enade", skriver den grekiska premiärminister Kyriakos Mitsotakis på Twitter.

"Jag tackar dig, att två grannar uppvisar solidaritet i svåra tider är mer värt än mycket annat i livet", svarade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Artikeln har uppdaterats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning