Minst 17 civila dödsoffer i libysk krigsherres offensiv

En stillbild från en video som filmats av den egyptiska militären visar ett stridsflygplan på väg mot Darna för att genomföra flygangrepp mot extremistgrupper i grannlandet. Bild: TT/AP/Egyptens försvarsmakt

Striderna fortsätter i den libyska staden Darna. Minst 17 civila har dödats sedan den 16 maj, enligt FN. Över 20 civila, varav sju barn har skadats, i luftanfall och granatattacker under samma period.

Libyens nationella armé (LNA), som leds av den egyptiskstödda krigsherren Khalifa Haftar, inledde en offensiv mot staden i början av förra månaden.

Darna i nordöstra Libyen har sedan i juli i fjol varit inringad av milisen LNA, som motsätter sig den internationellt erkända regeringen som är baserad i landets västra del.

Stadens 125 000 invånare lider svår brist på vatten, mat och mediciner. Det är den sista staden i östra Libyen som inte är under Haftars kontroll.

Darna kontrolleras av en allians bestående av islamistiska extremistgrupper med nära kopplingar till al-Qaida, och andra jihadiströrelser utan kända band till terrorrörelser.

Fyra libyska ledare, inklusive Haftar, enades i tisdags efter en fredskonferens i Paris i Frankrike att val ska hållas i Libyen den 10 december i syfte att ena det krigsdrabbade landet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03