Stök vid nazistdemonstration i Göteborg – två motdemonstranter skadade

Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) vid en demonstration i september i fjol. Arkivbild. Bild: Mostphotos

I samband med en icke tillståndsgiven manifestation i centrala Göteborg har 15 nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och två motdemonstranter omhändertagits.Två andra motdemonstranter har blivit skadade.

– Vi tar med de omhändertagna till polishuset, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson.

NMR delade ut flygblad omgivna av fanor på olika håll i centrala Göteborg på lördagen. Eftersom de inte hade tillstånd och vägrade lyda polisen blev de omhändertagna.

– De har stört allmän ordning, säger Lippens.

Han säger att det rör sig om 15 NMR-aktivister som omhändertagits, men att det kan vara fler. För en eller flera av dem kan det övergå i gripanden eftersom två motdemonstranter har skadats vid Gustav Adolfs torg.

– De har sagt att de blivit slagna av NMR, vi utreder det där, säger Lippens.

Läget för de skadade är oklart men ambulans tillkallades.

Natten till lördagen stoppade polisen, efter tips av andra trafikanter, en bil med personer som satt upp en banderoll med högerextremt budskap över E20.

– I den bilen fanns ett antal bangers, knallskott, som direktförverkades, säger Lippens.

Därefter stoppades ytterligare fyra bilar med NMR-anhängare och annat material hittades. Dessutom tog polisen med sig en kniv.

– Det är brott mot knivlagen, säger Lippens.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning