Minska kemikalierna i hemmet

Luftrenare. Cecilia Drotte försöker anpassa sin hemmiljö så att det blir så giftfri som möjligt. "Att ha växter är bra för att rena luften. Svärmorstunga, paradisträd och gullranka är extra bra på att neutralisera vissa ämnen", säger hon. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vår omgivning påverkar oss på alla sätt. Investera i din egen hälsa genom att minska på gifterna i din egen hemmiljö. Vi tipsar om hur.

Det pratas mycket om plastbantning numera. Att inreda, äta och klä sig "giftfritt" är en växande samhällstrend. Som konsumenter blir vi allt mer medvetna om vad vi utsätts för varje dag, och ju mer vi lär oss desto större krav ställer vi på företagen vi handlar av.

Cecilia Drotte är frilansskribent och bloggar sedan 2012 under namnet "Obesprutat" om just giftfria alternativ. Men intresset föddes tidigare än så.

- Min mamma har alltid varit väldigt medveten. Vi fick inte köpa vad som helst när vi var små, det skulle vara bra saker. Sedan tog intresset fart när jag själv fick barn, jag minns att jag kände hur starkt det luktade om någon plastpryl som ett av mina barn satt med i munnen. Då kände jag att jag måste veta mer.

Sökte information

Cecilia började läsa på, hon ringde både Naturskyddsföreningen och Kemikalieinspektionen för att ställa frågor och började skriva både artiklar och blogginlägg om hur man lever ett mer giftfritt liv. Med kunskapen kommer en viss ångest över allt vi utsätts för, medger Cecilia, men själv fungerar hon så att ju mer kunskap hon har, desto mindre blir oron.

- Bara jag har fakta på hand kan jag sedan använda mitt sunda förnuft. Vissa saker är verkligen dåliga, och då byter jag ut dem. Andra är åtminstone okej, och då kan jag fatta beslut om huruvida jag kan leva med dem eller inte. Jag tycker att man måste kunna leva ett normalt liv också, det går annars lätt till överdrift.

Väckt företagen

Med den ökande medvetenheten har också allt fler företag börjat satsa på giftfria, miljömärkta alternativ och Cecilia Drotte tycker att vi ska försöka utnyttja vår konsumentmakt - ställa många frågor och kräva svar. Då får företagen anledning att göra bättre produkter. Hon tycker också att vi ska komma ihåg att det går att tjäna pengar på vår klimatångest också. Det finns många avancerade, miljövänliga städprodukter till exempel - men varmt vatten och såpa räcker långt.

Numera finns det också möjlighet att köpa miljömärkta möbler som är snälla mot både människa och natur. Men än så länge kostar de oftast mycket mer än de mindre bra alternativen.

- Vi började titta på nya sängar, men tycker än så länge att det är lite för dyrt. Så vi kompromissade, och köpte miljömärkta bäddmadrasser och kuddar och lade ovanpå våra vanliga madrasser. Att byta det som är närmast kroppen känns bra. Vi har också köpt en begagnad soffa i stället för en ny. Då har en hel del av gifterna som flamskyddsmedel hunnit vädras bort.

Starta i köket

Oavsett om man har barn eller inte tycker Cecilia Drotte att det är bäst att börja i köket om man vill göra sitt liv och sitt hem lite mera giftfritt. Bort med plasten, i synnerhet den som kommer i kontakt med mat och med värme. Även engångsartiklar som PET-flaskor bör man undvika, och framför allt inte återanvända dem gång på gång även om just det skulle kännas bättre ur miljösynpunkt.

- All plast är inte dålig, det finns bra också. Men just engångsartiklar är inte gjorda för att återanvändas, de börjar läcka gifter då. Nästan all plast är märkt, finns det en kniv och en gaffel på är plasten säker för mat. Man får själv avgöra var man drar gränsen, och man behöver inte göra allt på en gång!

Det finns mer än 100 000 kemikalier på den europeiska marknaden. Mindre än fem procent av dessa har testats så noggrant att man vet hur de påverkar människan. Många av de vanligaste tillsatserna i bland annat möbler, byggmaterial och elektronik är cancerframkallande, hormonstörande, reproduktionsstörande, allergiframkallande, giftiga, miljöfarliga eller ökar risk för vissa sjukdomar. Några av dessa är:

Flamskyddsmedel - finns i möbler och elektronik.

Perfluorerade ämnen - impregneringsmedel ibland annat möbeltextilier.

Dimetylfumarat - antimögelmedel, finns ofta i importerade textilier.

Formaldehyd - kan finnas i spånplattor och textilier.

Ftalater - finns i plastgolv och vissa byggmaterial.

Syntetisk latex - finns ofta i sängar.

Bly - kan finnas i färgpigment och plaster.

Bisfenol A eller BP-A - kan finnas i limmade möbler och plaster.

Polyuretan - finns i stoppningar och madrasser.

Azofärgämnen - finns ofta i väldigt färgglada textilier och lädervaror.

Källa: Kloka hem

Fem nybörjartips

1. Vädra. "En forskare råder oss att ha ordentligt korsdrag i tio minuter per dag för att bli av med gifterna i vår inomhusluft."

2. Plastbanta köket. "Ta först bort plast som kommer i kontakt med mat och värme. Byt teflonpannorna mot gjutjärn eller kolstål."

3. Handla miljömärkt eller begagnat. "Svanen och Bra miljöval är vanligast när det kommer till möbler och har mycket hårda krav."

4. Hitta bättre alternativ för sängen. "Börja med det som är närmast kroppen, som bäddmadrass och kudde."

5. Inred med gröna växter. "Alla gröna växter renar luften, men det finns också blommor som är speciellt bra på att neutralisera vissa ämnen, bland annat svärmorstunga, paradisträd och gullranka."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning