Minns du tv-serien 16?

Bekanta ansikten. Thomas Perret, Emmi Pesonen, Maria Andersin, Mia Hafren, Tobias Andersin, Kasper Ramström, Lotte Krank, Max Forsman, Viktor Paile, Jerry Wahlforss, Miini Peltola, Jonte Ramsten, Nina Björksten, Tove Virta, Silva Lillrank, Veronika Honkasalo, Heidi Kaarla, Carl Gustaf Wentzel, Patrick Henriksen och Pia Sjöblom var alla med i 16. Bild: Yle

År 1993 var ungdomsserien 16 det som många finlandssvenska barn- och ungdomar tittade på på tv. Nu kan den ses i sin helhet på nätet. Hur har den åldrats?

16 kan ses på Yle Arenan.

– Åh den var så bra! Den var så spännande!

Det entusiastiska citatet är från en person som var i lågstadieåldern då den finlandssvenska ungdomsserien 16 sändes år 1993. Vi som var några år äldre än den tilltänkta målgruppen var kanske inte fullt lika entusiastiska, men tittade ändå. Det är trots allt inte varje år som en finlandssvensk ungdomsserie ser dagens ljus, knappt ens varje decennium. På rak arm erinrar man sig endast Ulrika Bengts Fling från 2004, en helt annan typ av serie för övrigt.

16 är en serie som har en självklar plats i den finlandssvenska tv-historien. Den gick hem hos sin unga publik när den sändes; ungdomarna som medverkade åkte ut på turné och fick skriva autografer runtom i Svenskfinland. När Yle nyligen lät publiken rösta fram vilka gamla serier de vill se på nytt kom 16 på andra plats (flest röster fick Rintamäkeläisets julavsnitt från 1972). Alla nio avsnitten av 16 kan därför nu ses på Arenan.

Serien som skrevs av Johan Finne och regisserades av Micke Rundman följer niondeklassarna i Korpvägens högstadieskola under ett år, från skolstart till skolavslutning. Under året avhandlas relationerna både mellan eleverna och i lärarrummet. Ämnen som tonårsgraviditet, problem hemma, homosexualitet och rasism tas upp.

Serien har inte åldrats snyggt, utan produktionen framstår i dag som föråldrad och till och med amatörmässig – det senare mycket på grund av rätt risigt skådespeleri av de unga skådespelarna. Tjugo ungdomar, många själva bara sexton, har roller i serien, och flera av dem blev senare professionella skådespelare. I lärar- och föräldrarollerna ses däremot redan då etablerade namn som Margit Lindeman, Göran Schauman och Sue Lemström.

Handlingen har en stark slagsida mot tv-såpan, vilket var något som låg i tiden – SVT:s långkörare Rederiet hade exempelvis börjat sändas året innan. 16 har också trots sina uppenbara brister såpans driv framåt, och framstår i dag som både charmig och underhållande. I varje avsnitt finns ett par musikvideor insprängda, och det som framstod som tröttsamma bromsklossar i handlingen då, visar sig ha åldrats värdigast i dag. Då avses inte så mycket låtarna som själva musikvideoproduktionen – man önskar att det hade satsats samma krut på seriens övriga berättande och visuella uttryck.

Inte bara frisyrer, kläder och teknik blir en nostaligtripp här. Att tiderna förändrats påminns man också om när det uppstår upprörda diskussioner i lärarrummet om en homosexuell kollega (Riko Eklundh) kan jobba kvar. Och Göran Schaumans rektor daskar obekymrat Stina Rautelins lärare på rumpan!

Malin Slotte TV-redaktör

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning