Över tusen soldater runt Washington – i Minnesota utreds polisens agerande

Soldaterna har en ökad beredskap i USA. Bild: Win Mcnamee/LEHTIKUVA-AFP

Tusentals demonstranter föll på knä i gräset utanför USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium i huvudstaden Washington DC strax innan kvällens utegångsförbud trädde i kraft, och skanderade i kör: Ingen rättvisa, ingen ro!

De omfattande protesterna i USA mot rasism och polisvåld fortsätter med till synes oförminskad styrka, samtidigt som Pentagon meddelar att 1 600 soldater har placerats ut runt huvudstadsregionen.

I flera stora amerikanska städer har tiotusentals människor trotsat utegångsförbuden, som införts för att stoppa den senaste veckans kravaller, upplopp och plundringar.

Fredliga demonstrationståg har marscherat genom stora städer som Los Angeles, Philadelphia, Atlanta, New York och huvudstaden Washington DC, åtta dagar efter att 46-årige George Floyd dött i samband med ett polisingripande.

I Los Angeles fylldes den kända gatan Hollywood Boulevard med hundratals demonstranter, medan andra samlades utanför stadens polishus.

Fast på bro

I Floyds hemstad Houston samlades under dagen tusentals människor för en manifestation organiserad av hans familj och vänner.

Efter att utegångsförbudet trädde i kraft i New York City gick tusentals människor i en protestmarsch från stadsdelen Brooklyn mot Brooklyn Bridge, medan polishelikoptrar cirkulerade över dem. Vid 23-tiden lokal tid var Manhattan Bridge full av demonstranter som omringats av polis på båda sidorna av bron. Polisen tycktes efter ett tag låta demonstranterna lugnt få lämna bron, rapporterar mediebolaget CNN.

1 600 militärer

Även i Washington har demonstranter dröjt sig kvar efter utegångsförbudet. Efter flera dagars våldsamheter mellan demonstranter och polis i huvudstaden har USA:s president Donald Trump sagt att utegångsförbudet strikt ska efterlevas och har hotat med att sätta in militären.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon säger att 1 600 amerikanska soldater har gjort sig redo på militärbaser i regionen, men inte befinner sig inne i själva Washington DC.

"Soldaterna har en ökad beredskap", säger Pentagons talesperson Jonathan Rath Hoffman i ett uttalande.

Styrkorna inkluderar militärpolis, ingenjörer och en infanteribataljon, enligt Hoffman.

Minnesota utreder polisen

Samtidigt meddelar delstaten Minnesota att man anmäler Minneapolis polismyndighet för att ha brutit mot landets antidiskrimineringslagar när Floyd dödades av polisen. Delstaten kommer också att utreda om polisen har ägnat sig åt systematisk diskriminering.

Den polisman som tryckte sitt knä mot Floyds nacke i nära nio minuter har avskedats och är gripen, misstänkt för att ha orsakat dödsfallet. De tre andra poliserna som var med vid ingripande också avskedats, men har inte officiellt misstänkts för något brott.

En demonstrant höjer sin näve under en manifestation i Columbus, Ohio, under tisdagen. Bild: Joshua A. Bickel/TT-AP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning