Minneapolis röstade för att skrota polisen – nytt säkerhetsupplägg utreds

Black Lives Matter-rörelsen har de senaste veckorna genomfört demonstrationer i många städer i världen. Bild: Sean McKeag/AP/TT

Minneapolis stadsfullmäktige har röstat för att upplösa polisorganisationen i staden och ersätta den med en ny typ av samhällelig säkerhetsorganisation.Hur ett nytt säkerhetsupplägg kan se ut ska nu utredas.

Det var en enhällig stadsfullmäktige som röstade för förslaget om att lägga ned polisen i staden i den amerikanska delstaten Minnesota. Det närmaste året ska en "ny transformativ modell" för att hantera säkerheten utredas genom samhällsengagemang, forskning och strukturell förändring.

Beslutet kommer tre veckor efter att 46-årige George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i staden. Dödsfallet har lett till omfattande och bitvis våldsamma antirasistiska protester i USA och i många andra delar av världen.

"Mordet på George Floyd av poliser i Minneapolis är en tragedi som visar att inga reformer kommer att förhindra dödligt våld och övergrepp av vissa medlemmar av polisen mot medlemmar i vårt samhälle, framför allt svarta och icke-vita människor", står det i beslutet.

"Tillsammans ska vi identifiera vad säkerhet innebär för alla."

De fyra poliser som var inblandade i händelsen är alla misstänkta för brott, dock ej mord i nuläget.

Nu ska flera olika parter diskutera frågor om bland annat förebyggande av våld, medborgerliga rättigheter och jämlikhet och i USA:s val i november väntas Minneapolisborna kunna rösta för eller emot den planerade förändringen.

Initiativet har mött en del kritik av motståndare som hellre vill se en reform av vissa polisavdelningar i stället för att helt upplösa dem.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning