Minna utmanar det förväntade

Minna Palmqvist är kläddesignern och konstnären som ifrågasätter den normativa bilden av kvinnokroppen. Senast väckte hon uppmärksamhet genom en kollektion t-tröjor med budskapet "My Body Is Not Yours To Judge". Under pridedagarna på Åland ledde hon en workshop kring flytande gränser.

– Det handlar inte bara om att jag ville göra en kollektion t-tröjor, det handlar om att visa det jag står för, säger Minna Palmqvist.

Spridningen av My Body Is Not Yours To Judge har varit stor. Inte minst tack vare sociala medier och de välkända profiler i Sverige som har medverkat genom att bära plaggen och synliggöra budskapet. Och, som Minna Palmqvist säger, står upp för sig själva och sina medsyskons kroppar.

Profil

Minna Palmqvist

Ålder: 36 år

Bor: i Stockholm, Älvsjö. Ateljé i Gröndal. Född och uppvuxen på Åland.

Gör: kläddesigner och konstnär

För henne är begreppet systerskap ett av de mäktigaste begreppen, med innebörden att alla som inte definierar sig som män kommer samman.

– Men syskonskap gör innebörden än mer inkluderande, med tanke på alla som inte vill sättas i ett könsfack över huvud taget.

Hon rör sig i gränslandet mellan modeskapande, formgivning och konst. Hon skapar och utmanar, ifrågasätter och tänjer gränser, röner uppmärksamhet och erhåller priser. Själv är Minna lite tveksam till den vanliga benämningen normkritiskt mode. Hellre kallar hon det feministiskt mode.

– Jag vet vad det betyder för mig, och det kan inte bli utnött.

Dumhetskomplex

Hon blev kläddesigner och konstnär som resultat av sin kreativitet ända sedan barnsben. Under gymnasietiden köpte hon plagg på Emmaus och andra loppmarknader, la ihop, sydde om och skapade. Hon började göra egna skisser och sydde upp. Och visst fanns det människor runtomkring som antydde att hon borde studera mode. Ändå fanns det inte i hennes tankevärld att man faktiskt kunde jobba med något kreativt.

Hon säger att hon led av någon sorts dumhetskomplex. Att det var beviset på att man var dum om man inte blev något akademiskt.

Socialt och intimt

Tack vare systerns påtryckningar sökte Minna till dåvarande yrkeshögskolan Sydväst i Åbo efter gymnasiet. Att studera beklädnadsformgivning visade sig vara helt rätt sammanhang för henne. Den tvååriga magisterutbildningen på Konstfack i Stockholm som småningom följde skapade däremot mest förvirring. Åtminstone till en början.

– Jag kämpade med alla förväntningar som det innebar att gå på en konstskola, med frågor som vem som får kalla sig konstnär? Och jag kände mig helt ointresserad av att göra kläder enligt de dekorativa trenderna.

– Det skavde!

Under det sista halvåret på utbildningen upptäckte Minna den brittiska socialantropologen Mary Douglas och hennes tankar om den sociala kroppen, det vill säga den utåt presenterade kroppen, och den intima faktiska kroppen. Det var just där i krocken dem emellan som Minna märkte att hon kunde röra sig.

– Då föll allt på plats.

Normbrytare på catwalken

Slutarbetet på magisterstudierna skapades just i den krocken. Hon kallade det "Intimately Social". Där bakade hon in oönskade kroppsattribut i konstverken, som hängbröst och celluliter. Sedan dess har hennes verk och kollektioner ingått i en numrerad serie inom det konceptet. Parallellt med konstprojekten driver hon sitt klädmärke i eget namn. Och Minna bryter inte bara mot rådande kroppsideal. Hon väljer modellerna som ska bära hennes kläder omsorgsfullt efter personlighet.

Minna upplever att det kokar bland yngre kvinnor och ser förhoppningsfullt på den nya generationen kvinnor som bygger nätverk för att nå något som är större än en själv.

– Där det handlar om en ilska och kunskap som omvandlas till handling. Män har i alla tider byggt nätverk och hållit varandra bakom ryggen. Jag tror att det händer saker bland kvinnor nu.

Vi återknyter till det där med akademiska studier. Och visst, Minna har testat universitetsstudier.

– Jag pluggade genusvetenskap ett tag. Men det var inte alls min grej. Ändå är det egentligen det jag jobbar med i dag, men från ett annat håll.

Kändisar. Artisten Seinabo Sey är bara ett exempel på välkända kvinnor i olika åldrar som visat upp Minnas kollektion t-tröjor som lanserades i juni. Bild: Minna Palmqvist

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00