Minna Helle tillbakavisar Byggnadsförbundets hårda anklagelser – "Jag var objektiv"

Tidigare riksförlikningsman Minna Helle tillbakavisar Byggnadsförbundets beskyllningar om hennes bristande objektivitet.Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Den tidigare riksförlikningsmannen Minna Helle avfärdar Byggnadsförbundets kritik på Twitter. Enligt Helle finns inga grunder för påståendet att hon skulle ha drivit arbetsgivarens intressen i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för byggnadsbranschen.

– Jag var objektiv även i denna medling, liksom i alla andra. Medlingen framskred inte då det begav sig eftersom det fanns alltför stora meningsskiljaktigheter mellan fackförbundet och arbetsgivarna, skriver Minna Helle på Twitter.

Byggnadsförbundet prickade Helle för bristande objektivitet i ett pressmeddelande på lördagen. Enligt Byggnadsförbundets ledning hade Helle förbundit sig till arbetsgivarens lönekrav. Helles karriärkliv till Teknologiindustrin har också väckt ont blod.

– Jag berättar mer om mitt byte av jobb i Yles A-Studio på måndag, skriver Helle.

Teknologiindustrins vd Jorma Turunen anser att riksförlikningsmannens jobb inte kan vara ett fängelse som spärrar vägen för andra jobb.

– Det är förargligt att Minna Helles anställning på Teknologiindustrin ses som något slags spelande. Vi har inget intresse av att försvaga riksförlikningsmannens roll i samhället, skriver Turunen i sin blogg. Turunen lämnar sitt uppdrag i juni och blir styrelseproffs på heltid.

Tvisten om ett nytt kollektivavtal i byggnadsbranschen har pågått i flera månader. Byggnadsförbundet har utlyst en nationell strejk som börjar på onsdag.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33