Minna Helle tillbakavisar Byggnadsförbundets hårda anklagelser – "Jag var objektiv"

Tidigare riksförlikningsman Minna Helle tillbakavisar Byggnadsförbundets beskyllningar om hennes bristande objektivitet. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Den tidigare riksförlikningsmannen Minna Helle avfärdar Byggnadsförbundets kritik på Twitter. Enligt Helle finns inga grunder för påståendet att hon skulle ha drivit arbetsgivarens intressen i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för byggnadsbranschen.

– Jag var objektiv även i denna medling, liksom i alla andra. Medlingen framskred inte då det begav sig eftersom det fanns alltför stora meningsskiljaktigheter mellan fackförbundet och arbetsgivarna, skriver Minna Helle på Twitter.

Byggnadsförbundet prickade Helle för bristande objektivitet i ett pressmeddelande på lördagen. Enligt Byggnadsförbundets ledning hade Helle förbundit sig till arbetsgivarens lönekrav. Helles karriärkliv till Teknologiindustrin har också väckt ont blod.

– Jag berättar mer om mitt byte av jobb i Yles A-Studio på måndag, skriver Helle.

Teknologiindustrins vd Jorma Turunen anser att riksförlikningsmannens jobb inte kan vara ett fängelse som spärrar vägen för andra jobb.

– Det är förargligt att Minna Helles anställning på Teknologiindustrin ses som något slags spelande. Vi har inget intresse av att försvaga riksförlikningsmannens roll i samhället, skriver Turunen i sin blogg. Turunen lämnar sitt uppdrag i juni och blir styrelseproffs på heltid.

Tvisten om ett nytt kollektivavtal i byggnadsbranschen har pågått i flera månader. Byggnadsförbundet har utlyst en nationell strejk som börjar på onsdag.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03