Minksjuka hot mot dansk exportsuccè

Den danska minknäringen hotas av ett stort sjukdomsutbrott, som hittills beräknas ha lett eller leda till avlivning av 650 000 minkar, rapporterar Ritzau.

Det är ett hårt ekonomiskt slag för branschen, som brukar beskrivas som en exportsuccé i mångmiljardformat i danska kronor räknat.

Det började med utbrott i höstas på 129 minkfarmar runt Holstebro på Jylland. Nu har ytterligare ett 30-tal minkfarmer runtom i Danmark drabbats. Om sjukdomen slår till måste samtliga djur avlivas och sedan måste minkfarmen rengöras och desinficeras flera gånger.

Sjukdomen plasmacytos försvagar minkarnas immunförsvar så att de blir allvarligt sjuka. Kullarna blir mindre och skinnet får sämre kvalitet.

– Det här är det största bakslag vi upplevt sedan 1978 då branschen lanserade sin strategi för att bekämpa plasmacytos, säger Sander Jacobsen, direktör vid auktionshuset Kopenhagen Fur, till Jyllands-Posten.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00