Ministrarna kunde vara mina barnbarn

Centerns ordförande Katri Kulmuni. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Vad händer det i vår politik när snart alla partiordföranden är kvinnor och nästan alla ministrar på grund av sin ålder skulle kunna vara mina barnbarn?

Är det för att locka nya medlemmar till partierna eller för att få ungdomar att rösta? Jag tror inte en minut på att alla de äldre eller yngre män, som kanske varit ministrar eller till och med statsministrar, låter unga kvinnliga ordföranden bestämma partiets linje.

Turerna av misstroende inom den senaste regeringen mellan statsministern och Centern har varit makabra och man anar att allt inte är såsom man låtit oss väljare förstå. I tv-nyheterna har vi sett hur den förre statsministern Juha Sipilä skyndar sig till ett partimöte i Riksdagshuset. Vi har också sett hur en närmast gråtfärdig ordförande Katri Kulmuni kommer ut ur mötesrummet och säger något kryptiskt som hon lärt sig utantill. Bakom henne står Centerns riksdagsgruppsledare Antti Kurvinen och kollar hennes uttalande och försöker därefter själv förklara vad det betyder. Tror någon faktiskt på att Centern som har två före detta statsministrar och en mängd andra gubbar i sin riksdagsgrupp leds av en ny ung kvinna? Partiet som också arbetar för att barn sköts hemma av sina mammor. Inte nog med detta, sen får vi läsa mejl i vilka personerna ifråga bedyrar att de inte förorsakat regeringens fall!

Vi minns ännu hur Juha Sipilä själv flög planet till Åbo för att lämna sin regerings avskedsansökan till presidenten, och sen återvände med oförrättat ärende och Anneli Jäätteenmäki som fick oväntade "hemliga" papper och därför måste avgå. Om man inte upplevt det här skulle man inte tro att det är sant. Det påminner mera om en fars. Hur har det blivit så här illa och hur klarar vi de stora utmaningar som vi står inför om våra beslutsfattare uppför sig lika oprofessionellt och ansvarslöst också i framtiden?

Majsa Kunnari Helsingfors

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning