Ministrar tar avstånd från Timo Soinis abortinlägg – "inte Finlands linje"

Utrikeshandels- och biståndsminister Anne-Mari Virolainen (Saml) betonar att Finlands linje är att lyfta fram trygg reproduktiv och sexuell hälsa i alla lägen. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Soinis kollega i Utrikesministeriet, Anne-Mari Virolainen och tidigare utrikeshandelsminister Kai Mykkänen avfärdar utrikesminister Timo Soinis funderingar kring Irlands abortomröstning som något annat än Finlands officiella linje.

Utrikesminister Timo Soini (Blå) skrev under helgen ett blogginlägg, efter att Irland i sin folkomröstning röstade för mer liberala abortlagar. Nästan 70 procent stödde en liberalisering.

– Världen blir märklig om man måste försvara det att man försvarar rätten till liv, skrev Soini i ett blogginlägg på söndagen där han också sade att han hört förkrossade kommentarer från Irland efter omröstningen.

Soini har också tidigare varit abortmotståndare.

Både den tidigare utrikeshandels- och biståndsministern Kai Mykkänen (Saml) och den nuvarande ministern Anne-Mari Virolainen (Saml) skriver på Twitter att Finland arbetar för att främja sexuell hälsa, preventivmedel och reproduktiv hälsa i sin utrikes- och biståndspolitik.

– Timo Soinis åsikt är inte Finlands officiella linje om abort, skriver Mykkänen som svar på en fråga av riksdagsledamot Ville Niinistö (Gröna).

– Som biståndsminister ökade jag finansieringen för sexuell och reproduktiv hälsa inklusive möjligheter till trygga aborter i utvecklingsländer, skriver Mykkänen.

Virolainen kompar honom.

– Aborträtten är inte en åsiktsfråga. Det är en människorättsfråga, skriver Virolainen.

Soini har också tidigare i sin blogg gjort utspel som avvikit från Finlands regerings linje. Det gällde bland annat EU:s rättsstatsförfarande mot Polen. Då skrev Soini att "Polen höll ett fritt och korrekt folkval" och att "EU bör hålla sig vid sin läst" och inte blanda sig i Polens angelägenheter.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03