Ministrar sätter press på Finnair: "Inrikesflygen måste upptas direkt coronasituationen tillåter"

"Vi behöver vår exportindustri", kommenterar justitieministern Anna-Maja Henriksson (SFP) på Twitter angående Finnairs inrikestrafik. Arkivbild. Bild: Catariina Salo/SPT

Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att Finland nu behöver exportindustrin mer än någonsin. Därför borde Finnair påbörja inrikesflygningarna också till bland annat Karleby.

Finnair meddelade på söndagen att bolaget gradvis upptar inrikesflygningarna i sommar. Flygbolaget uppgav dessutom att man ännu inte beslutat om vinterns flygresor till Karleby, Joensuu, Kajana, Kemi och Jyväskylä. Beslutet om man ska uppta turerna till de här städerna tas först i augusti.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) kommenterar Finnairs beslut på Twitter.

– Inrikesflygningarna måste upptas direkt coronasituationen tillåter. Det handlar om tillgänglighet och konkurrens. Vi behöver vår exportindustri och våra jobb mer än någonsin, skriver Henriksson på Twitter.

Henriksson säger till Svenska Yle att olika typer av diskussioner troligen kommer föras med Finnair. Hon uppmanar också regionerna att vara aktiva i frågan.

Finansminister Katri Kulmuni (C) delar Henrikssons åsikt. Kulmuni skrev tidigare på söndagen på Twitter att det är av största vikt att inrikesflygen sätter i gång direkt Finland börjar återhämta sig från coronakrisen.

– Lägg ned all spekulation om att rutter dras in, skriver Kulmuni.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning