Ministrar bjuder in till diskussion om klimatångest

På fredagen ordnades en global klimatmanifestation. Bild: Sören Jonsson/SPT

På fredagen ordnades klimatdemonstrationer runtom i Finland. Tre ministrar meddelar att de tar ungdomarnas oro på allvar.

Utbildningsminister Li Andersson (VF), forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C), och miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) tar unga med klimatångest på allvar. De har bjudit in unga till ett rundabordssamtal för att diskutera hur man på bästa sätt kan ta upp klimatfrågorna i utbildningen.

– Det är onödigt att fråga om unga kan förändra världen. Klimatstrejkande unga har visat att de redan gör det. Jag tror personligen att handling och kunskap är den bästa medicinen mot klimatångest, säger Andersson i ett pressmeddelande.

Krista Mikkonen säger att det är politikernas uppgift att hitta lösningar och svara på ungdomarnas oro. Rundabordssamtalet ordnas i Ständerhuset den 1 november klockan 12 till 15. Ungdomar som är aktiva klimataktivister, personal inom utbildningen och miljöorganisationer är inbjudna till samtalet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning