Misshandel på skolgård i Vanda – ministern: "Måste göras klart att mobbning är våld"

Vanda stad har informerat om misshandelsfallet vid Kytöpuiston koulu i stadsdelen Havukoski. Ambulans tillkallades till platsen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

En 11-årig skolelev i Vanda misshandlades för en vecka sedan så illa under en rast att ambulans tillkallades. Efter att fallet spreds på sociala medier inleddes en diskussion om mobbning.

– Det är mycket viktigt att föra fram åt barn i alla åldrar att mobbning i värsta fall är ett brott och att det är fråga om allvarligt fysiskt och psykiskt våld, skriver undervisningsminister Li Andersson (VF) på Twitter.

Hon kommenterar ett fall av misshandel på en skolgård i Vanda som snabbt har fått spridning på sociala medier.

För en vecka sedan misshandlade några elever i sjätte klass en 11-åring på rasten. 11-åringen skadades och ambulans kallades till platsen.

En förälder till 11-åringen har sagt till tidningen Ilta-Sanomat att familjens tidigare försök att stoppa mobbning inte hade burit frukt.

Polisen uppger till Helsingin Sanomat att fyra elever är misstänkta i fallet.

Vanda stad informerade om fallet i söndags.

"Direkt efter det skedda kallade skolan på polis för att utreda fallet och inledde disciplinära åtgärder. Händelserna har behandlats med de inblandades föräldrar och arbetet fortsätter", skriver staden och kommenterar också diskussionen om mobbningen.

"Vanda stad förhåller sig allvarligt till detta och accepterar inte mobbning eller våld – det råder nolltolerans".

Undervisningsminister Andersson säger till Ilta-Sanomat, som först skrev om misshandeln, att det förutom handlingsplaner mot mobbning också handlar om huruvida åtgärderna fungerar.

– Gör man preventivt jobb med rätt yrkesgrupper, och är åtgärderna effektiva. Vi behöver kunna sprida verksamhetsmodellerna från de kommuner och orter som nått resultat i sitt preventiva arbete, säger Andersson och tillägger att det också kräver att man kan garantera skolorna de resurser som behövs.

Också inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) kommenterar att fallet är chockerande.

"Ingen ska behöva vara rädd i skolan. Det är sorgligt att vårt samhälle alltför ofta misslyckas i att trygga en säker skolgång", skriver hon på Twitter.

Även hon talar för tidigt ingripande.

Behandlas i nämnd och stadsstyrelse

Enligt Kristian Rehnström (SFP) har rektorn, områdeschefen och en representant kallats till Undervisningsnämnden i Vandas nästa möte för att höras om fallet.

Rehnström är ordförande för Undervisningsnämndens svenskspråkiga sektion och medlem i Undervisningsnämnden i Vanda.

Också stadsstyrelsen ska få en redogörelse på sitt följande möte.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning