Ministerium: Sälj inte fyrön

Bild: Ksf Media-Arkiv/Niklas Tallqvist

Yttergrund i Sideby ska inte säljas ut. I stället ska fyrön bli naturskyddsområde. Det anser Miljöministeriet.

Redan för drygt en månad sedan hade statliga Senatsfastigheter fått flera erbjudanden på Södra Yttergrund. Men nu är försäljningschefen Jyrki Maikola förtegen.

Måndagen var sista dag för att lämna in bud, men enligt Maikola tar det tid innan man har bestämt sig för hur man ska gå vidare.

– Jag kommenterar inte budgivningen i dagsläget. Du får återkomma på torsdag, säger Maikola.

Protester från flera håll

Det är ändå långt ifrån säkert att fyrön säljs. Fyrsällskapet har protesterat liksom Sideby skifteslag som rår om en del av byggnaderna på ön. Nu har dessutom Miljöministeriet tagit ställning genom ett utlåtande i fredags, alltså bara några dagar innan försäljningen skulle gå vidare.

Ministeriet vill inte att Yttergrund ska säljas. I stället föreslår man att ön och byggnaderna övergår i Forststyrelsens ägo. Vidare vill Miljöministeriet att Yttergrund blir naturskyddsområde, vilket ska "garantera att ön förblir ett fritidsområde för allmänheten".

"Väger tungt"

En statlig instans vill alltså sälja till högstbjudande medan den andra värnar om allmänheten och besöksmålet. Frågan är vad som händer nu. Stadsstyrelsen i Kristinestad behandlar frågan nästa vecka.

– Jag tror att ministeriets utlåtande väger ganska tungt. Men jag kan tänka mig att Senatsfastigheter har sina ekonomiska mål att tänka på, säger stadsdirektör Riitta El-Nemr.

Kan påverka beslutet

För Finlands fyrsällskap kom ministeriets utlåtande som en tidig julklapp. Styrelsemedlemmen Pekka Väisänen:

– Jag var rädd att staten skulle komma att sälja ut flera fyröar trots att det egentligen inte ger några pengar att tala om. Nu är jag mycket mer optimistisk, säger Väisänen.

För Senatsfastigheter kom ministeriets utlåtande vid en intressant tidpunkt.

– Givetvis måste vi ta synpunkterna i beaktande. Utlåtandet kan påverka vårt beslut, säger försäljningschef Jyrki Maikola.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03