Ministeriets prognos: Sysselsättningsökningen mattas av

Permitteringarna ökar inom industrin. Också inom byggbranschen har ökningen av sysselsättningen stannat. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Sysselsättningen fortsätter öka, men inte i lika snabb takt som man tidigare förväntade sig.

På fredagen publicerade Arbets- och näringsministeriet sin senaste arbetsmarknadsprognos. Ekonomin fortsätter växa, men strukturell arbetslöshet, stelhet på arbetsmarknaden och en begränsad arbetskraft lägger band på ökningen av sysselsättningen, skriver Arbets- och näringsministeriet i ett pressmeddelande.

Ökningen av sysselsättningen saktar ner snabbare än man tidigare uppskattade. Både inom industrin och inom byggbranschen har sysselsättningen slutat öka.

Sysselsättningsgraden förväntas stiga till 72,5 procent i år, 73 procent 2020 och 73,4 procent 2021. Enligt prognosen kommer arbetslösheten så gott som sluta minska år 2020.

I prognosen beaktas inte planerade ändringar i sysselsättningspolitiken. Arbetsmarknadsprognoserna publiceras två gånger om året.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning