Ministeriet säkerställer tillgången på läkemedel

Med påbudet hoppas Social- och hälsovårdsministeriet säkerställa en jämlik tillgång på läkemedel. Bild: Pxhere

Läkemedelspartihandeln måste prioritera leveranser till apotek, sjukhusapotek och maskinella doseringsenheter.

På torsdagen fattade Social- och hälsovårdsministeriet beslut om en rad åtgärder som ska säkerställa tillgången på läkemedel och att distributionskedjan fungerar även under coronaepidemin.

Beslutet baserar sig på beredskapslagens paragraf 87 och statsrådets förordning som möjliggör att paragrafen omedelbart tas i bruk.

Läkemedelspartihandeln åläggs att prioritera leveransen av läkemedel och vårdtillbehör till apotek, sjukhusapotek och maskinella doseringsenheter. Om åtgärden inte räcker åläggs partihandeln att prioritera leveransen av receptbelagda mediciner.

Apoteken åläggs bland annat att prioritera beställningar på sådana läkemedel och vårdtillbehör som vanliga kunder behöver. Apoteken ska undvika onödiga större beställningar som baserar sig på en tillfällig ökad efterfrågan. Man åläggs också att utforma sin verksamhet, vid behov begränsa den, för att minska risken för smitta.

Med påbudet hoppas myndigheterna säkerställa en jämlik tillgång på läkemedel genom att förebygga störningar i tillgängligheten till följd av plötsliga toppar i efterfrågan, som inte baserar sig på kundens verkliga vårdbehov.

  • Aktia hjälper dig att tänka framåt

    De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

    Mer läsning