Minister vill att fler unga ska kunna sommarjobba – utreder sommarsedlar för hela landet

Glasskiosken – ett klassiskt sommarjobb. Bild: Mostphotos

Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko vill att fler unga ska få sommarjobb och vill att de så kallade sommarjobbssedlarna ska införas på riksnivå.

Annika Saarikko (C) är den minister som har ansvar för ungdomsfrågor. Hon befarar att pandemin gör det svårare för unga att få sommarjobb. Därför kommer hon att utreda möjligheterna att införa en sommarjobbssedel på riksnivå, uppger hon i ett pressmeddelande.

Många kommuner erbjuder i dag sommarjobbssedlar eller sommarsedlar som de också kallas. Värdet uppgår ofta till cirka 300 euro, som arbetsgivare får för att anställa unga för en bestämd tid.

Värdet, och om en kommun alls har sedlar i bruk, varierar ändå, vilket enligt Saarikko försätter de unga i en ojämlik situation beroende på var de bor.

Hon vill nu i snabb takt utreda om sommarjobbssedlar kan införas i hela landet och i så fall med vilken tidtabell. Enligt henne är tanken att staten kan gå in med finansiering för att stödja kommuner eller organisationer att erbjuda sedlar till ungdomar under 19 år, men att kommunerna också måste finansiera en del.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning