Minister stängde krogarna – och gick på krogen i hårt coronadrabbade Tjeckien

Roman Prymula har brutit mot sina egna virusrestriktioner. Bild: Ondrej Deml/AP/TT

Häromdagen gick Tjeckiens hälsominister ut med att restauranger i landet måste stänga. Men sedan gick han själv på en av de krogar som skulle hålla stängt, avslöjar tidningen Blesk. Roman Prymula får nu sparken ur regeringen.

Prymula besökte en restaurang som borde ha varit stängd enligt de pandemirestriktioner som hans egen regering har infört. Prymula, en epidemiolog som bara varit hälsominister sedan i september, bar inte heller munskydd när han satte sig i sin bil med en chaufför, rapporterar Blesk.

I en intervju med tidningen Respekt försvarar sig Prymula med att han hållit ett arbetsmöte i lokalerna, och att det inte pågått någon restaurangverksamhet vid tillfället.

Men premiärminister Andrej Babis är tydlig med att Prymula inte kan sitta kvar.

– När vårdpersonalen står vid fronten för att rädda våra medborgares liv är sådant här oförlåtligt, säger Andrej Babis.

– Vi kan inte påbjuda vatten och själva dricka vin.

Tjeckien är det land som, sett till storleken på befolkningen, de senaste veckorna har haft de värsta covidsiffrorna i hela Europa.

I onsdags meddelade Prymula att Tjeckien stänger ner delar av samhället fram till den 3 november. De flesta butiker och andra verksamheter, däribland barer och restauranger, har beordrats stänga och rörelsefriheten begränsats.

Roman Prymula utsågs till hälsominister sedan hans föregångare, Adam Vojtech, avgick efter kritik över hanteringen av pandemin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning