Minister öppnar för att rädda virusminkar

Döda minkar i danska Holstebro innan kadavren dumpades i massgravar. Bild från 9 november. Bild: Morten Stricker/TT-Ritzau

Alla danska minkar måste inte nödvändigtvis avlivas, enligt livsmedelsminister Mogens Jensen (S). Uttalandet innebär en tvärvändning från de tidigare beskeden från Jensen och statsminister Mette Frederiksen.

– Minkuppfödningen kan inte rå för coronan. Vi gör vad vi kan för att se huruvida det är möjligt att spara avelsdjur, säger Jensen till bland annat TV Midtvest.

– Regeringen har inget emot minkuppfödning. Tvärtemot har vi varit med och främjat aveln. Det är en viktig ekonomi och innebär många arbetstillfällen.

Ordern att avliva samtliga danska minkar – även friska djur i områden utan coronasmitta – kom i fredags och har sedan dess fått utstå skarp kritik då regeringen inte har lagen på sin sida i masslaktsuppmaningen. Förvirringen kring minkhärvan har lett till att oppositionen kräver livsmedelsministerns avgång.

Venstres Thomas Danielsen kritiserar Jensens kovändning "i elfte timmen".

– Människor har redan slaktat sitt livsverk, och så kommer ministern med den här efterklokheten, säger han.

Minkindustrin i Danmark har bestått av uppskattningsvis 15–17 miljoner djur. Flera miljoner har redan avlivats och därefter dumpats i massgravar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning