Minister Mykkänen föreslår nytt kursprov om samhällets spelregler för asylsökande

Inrikesminister Kai Mykkänen anser att det är viktigt att kontrollera att de asylsökande har uppfattat det som undervisats på grundkursen om det finländska samhället. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) föreslår att man inför ett kursprov i kunskaper om det finländska samhället för asylsökande på flyktingförläggningarna.

I nuläget måste varje asylsökande över 16 år gå en grundkurs i spelreglerna i det finländska samhällets seder och bruk.

Enligt Mykkänen räcker det inte att man deltar i kursen. Han anser att det är viktigt att kontrollera att de asylsökande har uppfattat det som undervisats.

– Det här löser förstås inte allt men genom att säkerställa att de asylsökande faktiskt förstått det som undervisats har vi en bättre grund för att rikta kraftfulla åtgärder mot dem som inte följer reglerna, säger Mykkänen i ett pressmeddelande.

Regeringen ska inom kort berätta om andra åtgärder för att förebygga sexualbrott och brott som begåtts av personer med utländsk bakgrund.

I januari föreslog riksdagens revisionsutskott att hela integrationslagstiftningen ses över och att man inför ett obligatoriskt prov som mäter kunskaperna efter genomförd språkkurs för alla som fått uppehållstillstånd.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46