Minister Leppä vill utreda namn på vegetariska produkter – "vegetarisk biff" och "sojakorv" kan förbjudas

Bild: Cata Portin

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) kommer att utreda Frankrikes modell, där vegetarisk mat inte får marknadsföras med köttrelaterade ord som korv eller biff.

I slutet av april lämnade Centerns riksdagsledamot Mikko Kärnä in ett skriftligt spörsmål till riksdagen där han ifrågasätter marknadsföringen av vegetariska produkter med köttrelaterade namn.

I sitt svar säger minister Leppä att Finland utreder och analyserar Frankrikes modell.

– Information om livsmedel får inte vara missvisande för konsumenten när det gäller till exempel egenskaper eller ingredienser, säger Leppä.

Livsmedelssäkerhetsverket Evira har redan instruktioner för vilka namn som får användas och till exempel "sojamjölk" är inte tillåtet som produktnamn för en vegansk produkt, meddelar Leppä. Däremot är sådana namn som syftar på tillredningssättet tillåtna, till exempel sojakorv eller vegetarisk biff.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46