Minister Kosonen till HS: "Man behöver inte spela inför tomma läktare"

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kulturminister Hanna Kosonen säger till Helsingin Sanomat att det kan få finnas över 50 personer på plats under idrottstävlingar redan i juni.

Sedan regeringen informerade att man tillåter folksamlingar på maximalt 50 personer efter 1 juni har idrottsledarna funderat hur det påverkar deras matcher och tävlingar. Regeringen meddelade att man arrangörerna måste vidta specialåtgärder då man håller tävlingar eller spelar matcher.

Helsingin Sanomat har intervjuat Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (c) som också ansvarar för idrotten och ministern säger att arrangörerna med specialarrangemang kan arrangera evenemang med över 50 personer.

Publikevenemang på över 500 personer är förbjudna i Finland fram till 31 juli.

– Efter den 1 juni kan det finnas över 50 men högst 500 personer på plats på publikevenemang om säkerheten och hälsan kan garanteras med specialarrangemang. Inomhus- och utomhuslokalerna måste vara noggrant avgränsade, säger Kosonen till tidningen.

Det är Regionförvaltningsverken som ger direktiven åt tävlings- och matcharrangörer. Specialarrangemangen kan handla om hur man rengör ytor, lokaler och hur man garanterar att det finns möjlighet till handtvätt- och hygien.

– Genom specialarrangemang kan man ha publik på plats. Det gäller att noggrant följa regionförvaltningsverkens anvisningar, säger Koronen till HS.

Social- och hälsovårdsministeriet och Undervisnings- och kulturministeriet kommer att ge anvisningar åt evenemangsarrangörer. Dessa anvisningar styr Regionförvaltningsverken som i sin tur beslutar om de lokala anvisningarna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning