Minister Kosonen till HS: Högst 500 personer på idrottsevenemang

HJK-spelarna firar med sina supportrar under förra säsongen. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tävlings- och matcharrangörer som hade hoppats på att kunna spela inför en större publik får tänka om. Det är högst 500 personer som gäller på idrottsevenemangen säger minister Hanna Kosonen till Helsingin Sanomat.

Sedan regeringen kom med sina uppdaterade begränsningar och åtgärder för publikevenemang under coronaviruspandemin har en del fotbollsklubbar och tävlingsarrangörer levt i förhoppningen att man ska kunna arrangera evenemang (matcher och tävlingar) för över 500 personer.

Bland annat har herrfotbollsligan utrett möjligheten att räkna de olika läktarsektionerna på stadion som olika evenemang och på det sättet kunna ta in långt mer än de cirka 400 åskådare som är möjliga enligt rådande rekommendationer och begränsningar.

Från 1 juni gäller begränsningar som möjliggör folksamlingar på högst 50 personer och organiserade publikevenemang på högst 500 personer. Idrottsevenemang faller inom den senare kategorin. Och några möjligheter att ha fler än 500 personer på evenemangen finns inte.

– Det gäller för hela evenemanget. 500 är gränsen för hela evenemanget. Till de 500 personerna räknas alla som samlas, det vill säga hur många personer som sammanlagt är på plats, säger Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (c) till Helsingin Sanomat.

Dessutom påminner minister Kosonen i HS intervju att arrangörerna också måste ta i beaktande rekommendationer om säkerhetsavstånd på 1–2 meter, om behovet av handhygien och att arrangörerna garanterar att ytor hålls rena och att publiken inte samlas i hopar.

Damligan (Nationella ligan) inleder säsongen 14 juni medan herrligan inleder säsongen 1 juli.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning