Minister Kosonen försiktigt optimistisk om att kunna lätta på begränsningarna i juli

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Från och med första juni gäller en begränsning på max 500 personer på publikevenemang. Begränsningarna gäller naturligtvis också för idrotten. Men om allt förlöper fint i juni kan det i bästa fall bli mera folk på läktarna i juli.

Den Nationella ligan sparkar i gång i mitten av juni, Veikkausliigas och bobollsseriernas premiärer är förlagda till juli. Friidrotten och andra publiksporter väntar också med spänning på vad regering och regionförvaltningsverken kan komma fram till från och med första juli.

I princip gäller regeringens begränsningar på 500 personer fram till slutet av juli men regionförvaltningsverkens direktiv, som presenterades på tisdagen, är bara i kraft till slutet av juni.

– Regionförvaltningsverken kan inte ge direktiv för mera än en månad i taget och därmed är juli månad alltjämt ett frågetecken, säger Veikkausligas vd Timo Marjamaa i A-studio.

– Oron är stor på många håll och ovissheten ännu större. Ingen vet hur framtiden ser ut, säger Marjamaa.

Hur ser det ut på idrottsläktarna i sommar? Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Juni är att se som något av en prövotid. Då höjs begränsningarna till 500 personer och om allt förlöper som planerat eller bättre än planerat kan det bli en aktuellt med en höjning i juli.

– Vi får hoppas att allt funkar bra i juni. Jag jobbar hårt för idrottens bästa och om erfarenheterna från juni är positiva kan det bli aktuellt att lätta på begränsningarna redan under juli månad, säger forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen.

Veikkausliigas publiksnitt låg i fjol på en bit över 2 000 åskådare och 500 åskådare per match betyder en rejäl förlust för ligaklubbarna vars intäkter till överväldigande del kommer från sponsoravtal och matchintäkter. De tv-avtal som ger klubbarna ute i Europa fantasisummor existerar inte i Finland där tv-pengarna bara utgör fem procent av budgeten.

Nationella Ligan drabbas inte på samma sätt då 500 eller fler åskådare på en ligamatch hör till ovanligheterna.

Vd:n för Finlands olympiska kommitté Mikko Salonen understryker i A-studio att det brådskar med direktiven så att idrotten kan förbereda sig så gott det går denna ovanliga sommar.

– Idrotten kommer inte att se likadan ut efter coronaviruspandemin, säger Salonen.

Salonen säger att idrottsfältet i Finland gått 80 miljoner euro back bara fram till slutet av maj på grund av krisen och att det kommer att ta lång tid för idrotten att återhämta sig.

– I värsta fall väntar en konkursvåg inom idrotten då mecenater och sponsorer också drabbas hårt, säger Marjamaa.

HJK:s vd Aki Riihilahti menar att läget knappast kommer att normaliseras på flera år.

– I HJK har vi jobbat långsiktigt i många år och vår kassa är stadd. Under rådande omständigheter har vi skjutit upp vissa projekt. Då det gäller läget ute i Europa kommer det att ta åratal innan fotbollen återhämtar sig. Lönerna kommer att sänkas och transfersummorna minska rejält, säger Riihilahti i Yles intervju.

– Regeringen förhandlar som bäst om nya stödpaket och vi är mycket medvetna om hur illa drabbad idrotten är. Men allt hänger ihop. Allt beror på hur snabbt livet och ekonomin börja rulla på som vanligt efter det här, säger Kosonen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning