Minister kontaktade fel expert om konsten på barnsjukhuset – "Pinsamt för alla"

Vasskulpturen med rosor utanför ingången till nya barnsjukhuset har ursprungligen gjorts för ett helt annat utrymme. Många anser att den inte passar utanför sjukhuset. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

"Fel person" kopplades in och "fel staty" togs emot. – Många har fått lida av minister Anne Berners underliga beslut, säger Marjatta Levanto, kurator för konstprojektet på Nya barnsjukhuset.

På onsdag är det dags att inviga konstverken på det nya barnsjukhuset i Helsingfors. De finlandssvenska fonderna har donerat sammanlagt en miljon euro för konstprojektet, men allt har inte gått som tänkt.

I Helsingin Sanomat vittnar konstkännaren Marjatta Levanto om en hel del interna problem och underligheter när det gäller valen av konstverk och menar att hon känt sig både utfrusen och överkörd.

– Egentligen är det inte jag som fått lida, utan konstnärerna och den person som av misstag kontaktades i stället för mig, säger Levanto till HBL.

Levanto valdes till kurator för projektet efter en rekommendation av Svenska kulturfondens tidigare direktör Leif Jakobsson.

– Våren 2014 fick vi en ansökan av stiftelsen Nya barnsjukhuset och tyckte genast att det kändes som ett väldigt gott ändamål att stödja konsten på sjukhuset. Det är första gången man byggt ett sjukhus där konsten redan från början setts som en del av vårdprocessen, säger Jakobsson.

Både Svenska Kulturfonden och Brita Maria Renlunds stiftelse beslöt att donera 500 000 euro var.

– Vi lade då till en klausul att vi har rätt att tillsätta en person i styrgruppen för att driva konstprojektet vidare.

Efter att ha granskat listan över deltagarna i styrgruppen, som leddes av trafik- och kommunikationsminister Anne Berner (C), föreslog Leif Jakobsson att Levanto skulle sitta med.

– Hon har lång erfarenhet av att jobba med konstpedagogik för barn och är en verklig expert på området.

Men Levanto hörde inget från stiftelsen för barnsjukhuset. I stället hade Anne Berner kontaktat en annan person, men samma förnamn och inom samma bransch, men med väldigt lite kännedom om just konstpedagogik.

– Det hela blev jättepinsamt. Personen som tillfrågades förstod inte alls varför man frågat henne men ville inte tacka nej, säger Levanto som efteråt rett ut situationen med sin namne.

Åsikter beaktades inte

I Helsingin Sanomat förnekar Anne Berner först missförståndet, men preciserar sedan att hon först kontaktade en person som sedan plockades bort eftersom "det inte fanns behov för två representanter för konstbranschen".

Istället ombads Levanto bli kurator för projektet. Levanto är ändå kritisk till hur hennes åsikter behandlats efter att man tog kontakt med henne. Utanför barnsjukhuset finns till exempel en omtalad staty av rosor i en vas gjord av skulptören Pekka Jylhä. Statyn är ursprungligen gjord för kapitalinvesteringsbolaget Capmans innergård, men då Capman flyttade donerade de statyn till barnsjukhuset och Berner valde att ta emot den.

– Alla verk är konst och om man får en donation, ska man ta emot den och vara tacksam för det, säger Berner till Helsingin Sanomat.

Levanto är av annan åsikt.

– Så behöver det inte alls vara. Statyn passar inte alls utanför sjukhuset, och det är inte alls en kritik av Pekka Jylhä. Konstverket är ju tänkt att stå någon helt annanstans, säger Levanto.

Även Leif Jakobsson betonar att man rent principiellt inte behöver ta emot allt som doneras.

– Alla donationer är förenade med kostnader. Mottagaren har också rätt att ställa villkor, säger han utan att ta ställning till det aktuella verket.

Konstverken, som hittills fått en rätt så undanskymd roll, ska nu invigas med pompa och ståt på onsdag.

– Vi har länge velat lyfta fram konsten, och nu då alla donationer har fåtts på plats är det rätt tillfälle, säger Anne Berner till HS.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning