Minister Kiuru: HPV-vaccin till pojkar kommer så fort som möjligt, kanske redan nästa år

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) säger att HPV-vaccinet till pojkar kommer så fort som möjligt. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Finland har vaccinerat 11–12-åriga flickor mot HPV sedan 2013. Nu ska även pojkarna vaccineras.

Finland följer Sveriges exempel och inför HPV-vaccin till pojkar i det nationella vaccinationsprogrammet. Tills vidare har HPV-vaccinet endast erbjudits flickor. Ärendet ingår i regeringsprogrammet.

–  Vaccinet kommer att erbjudas pojkar inom de närmaste åren, kanske till och med mot slutet av nästa år, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Humant papillomvirus (HPV) orsakar bland annat vårtor, kondylom och livmoderhalscancer. Ökningen av strupcancer tros bero på HPV om patienten fått smittan via oralsex.

Finland har vaccinerat 11–12-åriga flickor sedan 2013. Orsaken att man valde att vaccinera endast flickor är att symtomen är synligare hos flickor.

Kiuru uppskattar att HPV-vaccinet till pojkar kostar kring tre miljoner euro per år. Enligt henne är det fråga om en investering som betalar sig i det långa loppet.

–  Det här är inte en politisk fråga, vaccineringen börjar så fort vi är redo. Det kräver att vi gör upp en plan som täcker hela fältet och köper vaccinet, säger hon.

Finland har ett av världens mest omfattande vaccinationsprogram för barn. Finländska barn erbjuds nästan tjugo vaccin från födseln till tonåren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning