Minister: En varg kvar på Åland

Bild: Mostphotos/FELIX ANDRE SKULSTAD

Ålands jaktminister Camilla Gunell har förlängt det tillfälliga lovet för åländska djurägare att freda sina tamdjur från vargattacker.

Den åländska jaktministerns beslut betyder att det fortsättningsvis är tillåtet att skrämma eller skjuta en varg som attackerar tamdjur. Det är också tillåtet att skrämma eller skjuta vargen om det är uppenbart att ett angrepp är omedelbart förestående och djuret befinner sig på inhägnat område. Lovet gäller nu till den sista maj i år.

Samtidigt processar Ålands lagting, för andra gången, en lag om skyddsjakt – där jakt på varg ingår. Den första gången stoppades lagen i den lagstiftningskontroll som görs av åländska lagar. Det aktuella tillfälliga lovet att freda tamdjur är en tillfällig lösning tills lagen träder i kraft.

Förra vintern vandrade åtminstone två, eventuellt tre, vargar över isen från det finländska fastlandet till Åland. Enligt Ålands jaktminister Camilla Gunell (Ålands socialdemokrater) finns det uppgifter om att en varg fortfarande finns på Åland.

– Men nu blir det vinter igen och man vet inte om det kommer fler vargar över isen. Så nu har vi beslutet i kraft, säger hon.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22