Minister Blomqvist om den jämställda tv-lagen: "Det har en stor symbolisk betydelse"

Jämställdhetsminister Thomas Blomqvist. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Jämställdhetsminister Thomas Blomqvist säger att den uppdaterade, jämställda, tv-lagen är en viktig konkret åtgärd som är lätt att ta till sig och uppfatta.

– Äntligen. Det här är en riktigt bra dag, säger Thomas Blomqvist.

Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, tog för ett år sedan kraftigt ställning för att den ojämställda förordningen i tv-lagen skulle uppdateras och omfatta damidrotten i samma utsträckning som herridrotten.

– Det är både oförklarligt och oförståeligt att den inte uppdaterats tidigare. Som jämställdhetsminister känns det både bra och välkommet att förordningen uppdateras och som idrottsintresserad är jag förstås också glad, säger han.

– Det känns bra att komma bort från de föråldrade strukturerna.

Blomqvist lyfter fram fotbolls-VM för damer 2019 som ett exempel på hur positiv effekt synlighet kan ha. Då Yle satsade stort på mästerskapet och gjorde högkvalitativa sändningar hittade också publiken till damfotbollen.

– Det visar att intresset finns då man ger människor möjlighet att ta del av det, säger Blomqvist.

Stor symbolisk betydelse

Blomqvist säger också att den uppdaterade förordningen handlar om mycket mer än att bara ge fotbolls-VM och -EM och ishockey-VM för damer garanterad synlighet.

– Det här är en större fråga med stor symbolisk betydelse. Det här är en väldigt konkret åtgärd som gemene modborgare har lätt att uppfatta, säger Blomqvist.

– Det påverkar säkert också attityder till jämställdhetsarbetet och det är en viktig signal att idrott är lika viktigt oberoende vem som utövar den.

Blomqvist säger att processen med uppdateringen av förordningen varit friktions- och problemfri.

– Via HBL väcktes diskussionen och vi var många som hängde på och då var det enkelt för ansvariga minister Timo Harakka (SDP) att driva ärendet vidare. Jag har uppfattat att uppdateringen hela tiden haft ett brett stöd, säger Blomqvist.

Viktigt med förebilder

Nästa vecka kan damlandslaget i fotboll säkra sin plats i EM-slutspelet 2022 då laget möter Portugal och Cypern. Blomqvist kommer att följa med landslagets matcher med spänning.

– Som väldigt idrottsintresserad så tycker jag ju att alla finländska framgångar gör idrotten intressantare. För fotbollen och damfotbollen är det av stor betydelse om både damlandslaget och herrlandslaget kvalificerar sig för EM-slutspelet, säger han.

– Det är viktigt för flickor att få se damerna spela och att kunna följa med sina förebilder.

I och med den uppdaterade förordningen finns det nu en garanterad möjlighet för det också i framtiden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning