Minimalt intresse för att byta ut skolsvenskan – bara en ansökan

Sampo Terho Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

På tisdagen hade bara Kaustby lämnat in en ansökan om att byta ut skolsvenskan, enligt MTV.

De kommuner som vill delta i experimentet med att byta ut skolsvenskan mot ett annat språk ska anmäla sitt intresse till Utbildningsstyrelsen senast på fredag.

När MTV kollade läget på tisdagen var det bara Kaustby som lämnat in en ansökan, och Nyslott lär stå i beråd att göra det.

Yle har tidigare berättat att åtminstone Tohmajärvi och Jämsä ämnar delta i experimentet, men att intresset i övrigt är litet.

Nu avslöjar MTV att inte ens Tohmajärvi kommer att ansöka.

– Vi har frågat barnen och deras vårdnadshavare men det finns inget större intresse, säger Tohmajärvis bildningsdirektör Matias Valoaho till MTV.

Valoaho säger att modellen inte ger ett svar på hur det går för en elev som till exempel väljer spanska som B1-språk, och sedan vill fortsätta i gymnasiet.

– Det är oklart hur eleven kan avlägga kurserna i svenska senare, säger han till MTV och tillägger att det behövs tjänstemannasvenska även i Tohmajärvi eftersom det finns jobb både inom Tullen och Gränsbevakningen.

Det var i december som riksdagen godkände en lag som gav skolor möjlighet att anmäla sig till ett försök där den obligatoriska skolsvenskan i årskurs sex kan bytas ut mot ett annat språk. Experimentet är tänkt att omfatta upp till 2 200 elever och har motiverats inte minst med att man vid landets östra gräns hellre borde läsa ryska än svenska med tanke på näringslivets och turismens behov.

Speciellt för Blå framtid och Sannfinländarna har det varit en viktig politisk fråga, och Sampo Terho (Blå) säger nu till MTV att han är besviken om möjligheten att testa fritt språkval nu går till spillo.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning