Minimalistisk afrotripp med amerikanska Kronos och afrikanska Trio Da Kali

Bild: Skivkonvolut

Afrikanska Trio Da Kali och amerikanska Kronoskvartetten framför traditionsbunden musik med aktuellt budskap.

Världsmusik

Trio Da Kali And Kronos Quartet

Ladilikan (World Circuit Records)

Det mjuka soundet och harmoniska flytet gör musiken på afrikanska Trio Da Kalis och amerikanska Kronos Quartets nya skiva lättlyssnad. Musiken drivs av den puls som i övrigt förekommer inom traditionell malisk musik. Här sjunker man verkligen in i en oforcerad stämning.

I Trio Da Kali medverkar Hawa Kassé Mady Diabaté (sång), Fodé Lassana Diabaté (balafon) och Mamadou Koyaté (basngoni). Alla tre tillhör kända maliska musikersläkter och är väl bevandrade inom griotmusiken.

Amerikanska Kronos Quartet landar mjukt i den afrikanska jargongen. Kvartettens Afrikalämplighet framkom ju redan på Pieces Of Africa-albumet (1992) med kompositioner av afrikanska kompositörer.

Låtarna på Ladilikan sjungs på bambara och handlar bland annat om uråldriga seder och om könsroller. Det forna Mali-imperiets grundare Sunjata Keita hyllas med vördnad i den episka låten Sunjata.

Titelspåret Ladilikan, en version av legendariska gospelsångerskan Mahalia Jacksons I'm Going To Live The Life I Sing About In My Song, är en protest mot jihadisterna, som framför allt har lamslagit Malis norra del.

Skivans andra gospellåt God Shall Wipe All Tears Away, också en Mahalia Jackson-bravur, lyfter lika högt.

Kronoskvartetten hade uttryckligen föreslagit låtarna för sångerskan Dibaté som inte ens kände till Jackson innan skivan spelades in. Till råga på allt är likheten sångerskorna emellan slående.

Balafonens pigga löpningar och basngonins fylliga vibrationer får den minimalistiska musiken att sväva, samtidigt som den känns jordnära.

Ladilikan är en alltigenom angenäm tripp.

Ole Nerdrum

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning