Minihelikopter har landat på Mars

Minihelikoptern Ingenuity har en fullskalig kopia som här fotograferats hos Nasas Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Kalifornien. Arkivbild. Bild: Damian Dovarganes/TT-AP

Ett litet steg för drönarsläktet, men ett stort steg för rymdforskningen. Den amerikanska rymdstyrelsen Nasas minihelikopter Ingenuity bekräftas ha landat på Mars.

De närmaste veckorna väntar fem flygningar med Ingenuity, som Nasalaboratoriet Jet Propulsion Laboratory hoppas ska resultera i unika högresolutionsbilder från den röda planeten.

Minihelikoptern drivs av solenergi och precis som vanliga drönare är syftet med farkosten att möjliggöra fotografering under flygturerna.

Mars är den yttersta av de fyra jordliknande planeterna. Den kallas "den röda planeten" eftersom dess yta är rödfärgad av stora mängder järnoxid.

Mars har en radie som bara är hälften av jordens och dess massa är bara en tiondel av jordens massa. Planeten har två små månar, Phobos och Deimos.

Året på Mars är nästan dubbelt så långt som på jorden, 687 dygn, en effekt av att planeten ligger längre från solen än vår egen planet. Däremot är dygnet nästan exakt lika långt som på jorden.

Långt tillbaka i tiden hade Mars sannolikt ett klimat som var mer likt jordens med en skyddande atmosfär och flytande vatten. Nu har Mars en tunn atmosfär som främst består av koldioxid, men även kväve och argon.

Temperaturerna på ytan växlar dramatiskt mellan natt och dag, från 130 minusgrader till 20 plusgrader.

Källa: Nationalencyklopedin

En tredjedel av gravitationskraften

Det första flygförsöket med Ingenuity är planerat till söndagen den 11 april, bland annat efter att man under några dygn säkrat att solpaneler och uppladdning av batterier fungerar.

Flygningarna, som präglas av gravitationskraften vid Mars yta är en tredjedel av den på jordens yta, kommer att variera i svårighetsgrad. Premiärflygningen är begränsad till att lyfta minihelikoptern ungefär tre meter upp från ytan och efter en halv minut sänka tillbaka helikoptern igen.

Avgörande för att farkosten ska fungera är att batterierna laddas tillräckligt mycket för att klara av att driva uppvärmningen av alla oskyddade elektriska komponenter i de extremt låga temperaturerna på Mars. Temperaturen under en marsnatt kan falla till minus 90 grader, enligt Bob Balaram, minihelikopterns chefsingenjör.

Väger 1,8 kilo

Den ultralätta flygfarkosten, som väger 1,8 kilo, satt tidigare monterad på undersidan av den så kallade rymdrovern Perserverance, som landade på Mars i februari.

Perseverance är Nasas fjärde Marsbil och ungefär lika stor som en vanlig personbil. Den ska rulla runt i kratern Jezero på Mars, som för miljarder år sedan tros ha varit fylld av vatten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning