Minette: Lucia ska vara närvarande i stunden, utan skärmar

Minette Bäckblom, luciakandidat 1, beskriver sig själv som öppen, positiv, närvarande och sportig. Bild: Karl Vilhjálmsson

Luciakandidat 1, Minette Bäckblom från Sibbo, blev mobbad i skolan, sökte gemenskap med pojkarna, hittade sin plats i fotbollen och i innebandyn och satsar i dag på träning.

Berätta om ett tidigare luciaminne.

– När jag gick i dagis valdes den längsta flickan till lucia och det var jag. Det var en glädjens dag, jag kommer bra ihåg hur stolt jag var då jag fick leda luciatåget förbi alla föräldrar i publiken. En stor del av mina dagisvänner från luciatåget är fortfarande mina vänner, en del går också i samma skola.

Vilken julsång är viktig för dig?

– Jag tycker om så många julsånger, jag är den som börjar sjunga dem redan under sommaren. Celine Dions version av Ave Maria förknippar jag med julen, den hade mamma på LP-skiva då jag var liten och hon spelade den alltid dagen före julafton.

Vilken är lucias roll i dagens samhälle?

– Lucias roll har inför förändrats drastiskt, hon påminner fortfarande om dagar som varit, om en tid då människor träffades utan skärmar. Lucias uppgift är att vara närvarande i stunden, att möta människor här och nu.

Hur förbereder du dig på att möta människor i olika livssituationer? 

– Lucia ska bemöta alla människor på samma sätt, det vore fel att behandla folk olika på grund av livssituation. Lucia ska finnas där, lyssna och förstå, vara öppen för nya erfarenheter.

På vilket sätt vill du vara en förebild?

– Jag har blivit mobbad en stor del av mitt liv, främst i lågstadiet men också en del i högstadiet. Jag har lärt mig att man måste våga vara den man är och göra det man står för. Jag har hittat mig själv och kan säkert hjälpa andra också. Jag tog mig ur mobbningen genom att söka mig till pojkarnas gemenskap, de var mera accepterande. Så jag spelade fotboll och innebandy med pojkarna på rasterna och hittade mig själv i idrotten.

Hur ser dina framtidsplaner ut? 

– Jag går nu sista året i gymnasiet och vill gärna fortsätta studera efter studentexamen, psykologistudier vid Åbo Akademi är mitt bästa alternativ. I framtiden vill jag jobba med hälsa, både psykisk och fysisk, och tänker att jag kunde kombinera psykologi med att bli mental coach och PT, alltså en personal trainer.

Vad ger dig mest glädje?

– Jag gillar att vara med familjen och med nära och kära. Jag älskar julen och vi firar den tillsammans med släkten. Min mamma håller i trådarna och bjuder alltid hem sina syskon och mina morföräldrar till oss. Jag har sagt att när hon inte längre orkar ordna julfirandet så tar jag över, det är en så viktig tradition för mig.

Vad är dina vardagstips för att främja en hållbar utveckling?

– Leva ett hälsosamt liv, träna, gå ut, träffa vänner och vara en del av samhället. Träning är viktigt, det främjar också psyket.

Vad gör du för att koppla av?

– Att vara tillsammans med djur ger avkoppling, då vilar sinnet. Jag red i många år men har slutat nu. Hemma har jag kaninen Puffe som jag gosar med varje dag.

Hur kommer du att föra kampanj?

– Jag kommer inte att göra något jättestort, jag vill inte föra en politisk kampanj, jag vill inte skrika ut mitt budskap. Men visst kommer jag att prata med vänner och bekanta, kanske göra en video för sociala medier.

Här hittar du alla luciakandidater och information om hur du röstar!

Ålder: 18 år.

Hemort: Har alltid bott i Sibbo, i samma hus.

Gör: Går sista året i Brändö gymnasium, tar studenten nästa vår.

Anmäld av: Har länge drömt om att vara luciakandidat, men ville helst att någon skulle rekommendera henne. Så när vännen och skolkompisen Sandra Granroth en dag i skolan föreslog att Minette skulle ställa upp som luciakandidat var saken klar.

Musikintresse: Sjunger dagligen hemma och spelar piano ibland. Har tidigare tagit sånglektioner och sjungit i kör.

Andra hobbyer: Spelar fotboll i Sibbo-Vargarnas damlag SV Ladies. Avslutade sin aktiva innebandykarriär i början av hösten.

Läser just nu: Läser inte så mycket annat än gymnasierelaterade böcker just nu, främst psykologi inför vinterns studentskrivningar.

Lagar helst i köket: Pasta, det är lätt att laga, snabbt och mättande.

Instagram: @minettesss

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning