Mindre närundervisning och mera praktik – regeringen överens om yrkesutbildningsreformen

Enligt reformförslaget får den studerande större valfrihet att specialisera sig inom examen. Bild: Tor Wennström

Antalet examina minskar även från nuvarande 360 till 150 examina, men de blir bredare än nu. Enligt förslaget får den studerande större valfrihet att specialisera sig inom examen.

Regeringen har godkänt sin proposition om yrkesutbildningsreformen. Reformen behandlades som enda ärende på ett statsrådsmöte mitt under regeringens halvtidsöverläggningar.

Yle rapporterade förra veckan att Sannfinländarna bromsat yrkesutbildningsreformen med anledning av att språkexperimentet fördröjts. Sannfinländarna varken bekräftade eller avvisade påståendet.

Reformen genomförs i samband med nedskärningarna i finansieringen av yrkesutbildningen. Regeringen skar ner anslaget till yrkesinstituten med 190 miljoner euro i fjol höstas.

Reformen minskar på närundervisningen i yrkesinstituten och ökar praktiktiderna. Antalet examina minskar från nuvarande 360 till 150 examina, men de blir bredare än nu. Enligt förslaget får den studerande större valfrihet att specialisera sig inom examen.

Grunderna för finansieringen ändras så att systemet ska sporra till att minska avbrotten i studierna, att öka praktiktiderna, att förkorta utbildningstiderna och att rikta utbildningen till sådana utbildningsområden där det finns ett arbetskraftsbehov.

Målet är att den nya lagen ska träda i kraft vid årsskiftet. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning