Goda nyheter för allergiker: Mindre björkpollen än genomsnittet i år

Bild: Mostphotos

Vårens björkpollensäsong ser ut att bli något mildare än genomsnittet, skriver Allergi- och Astmaförbundet i ett pressmeddelande.

Naturresursinstitutets uppföljning av björkhängen pekar på att pollensäsongen blir svagare än genomsnittet i år. Allergi- och astmaförbundet påminner om att det ändå är viktigare att sköta allergisymptomen rätt och effektivt än att följa med hur mycket pollenmängd det finns i luften.

– Nu är det dags att kontrollera medicinskåpets innehåll. Returnera läkemedelsflaskor som öppnades i fjol våras och övriga föråldrade läkemedel till apoteket och passa på att samtidigt skaffa nya allergiläkemedel för den kommande pollensäsongen, säger allergirådgivare Anne Vuorenmaa.

Enligt Allergi- och astmaförbundet får en del av dem som lider av pollenallergi symtom redan av fjärrtransporterade pollen, medan andra drabbas av symtom först när förekomsten av pollen blir stor. Mängderna pollen kan också variera lokalt. Typiska allergiska symtom är rinnande snuva och nysningar, samt klåda i ögon eller hals.

– Antihistamin verkar snabbt. Därför behöver en allergiker inte börja använda läkemedlet flera veckor på förhand utan först när han eller hon börjar känna av symtomen. Däremot är det bra att börja använda nässprej och ögondroppar lite på förhand eftersom lokala behandlingar får den bästa effekten först när de används regelbundet, säger Anne Vuorenmaa

Pollenallergi visar sig i form av normala allergisymtom, men också som korsallergi. Typiska källor till korsallergi är morot och äpple. Maten som orsakar korsallergi innehåller likadana proteiner som pollen och därför medför även maten symtom hos en allergiker. Det är således inte fråga om en separat matallergi.

– Symtom på korsallergi uppkommer i allmänhet endast under pollensäsongen och dessutom är de oftast lindriga. En allergiker kan således helt lugnt äta morot, äpple eller annan mat som orsakar korsallergi i den omfattning som symtomen medger.

Tjugo procent av alla som bor i Finland lider av pollenallergi. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03