Min Stora Sorg döptes av solen

Bild: Skivomslag

Svenska Min Stora Sorg sjunger om längtan efter frihet som kvinna medan finlandssvenska Crimson Peak imponerar med en folklåt om att släppa taget om gamla mönster.

Jag döptes av solen – Min Stora Sorg

Jag har hyllat Anso "Min Stora Sorg" Lundin förut men jag måste göra det igen. När den svenska popartisten nu gjort en låt till en uppsättning av Selma Lagerlöfs pjäs Kejsarn av Portugallien gör hon nämligen något nytt och unikt igen.

Jag döptes av solen handlar enligt Min Stora Sorg själv om längtan efter frihet. På sin Facebooksida skriver hon att det är en frihet "som tyvärr är omöjlig om du fötts som kvinna. På Selma Lagerlöfs tid och på min". Låten växer långsamt fram och Min Stora Sorg utnyttjar sin falsett för att stärka känslan av att behöva mer luft och utrymme, som att hon mellan varven nästan kvävs. Resultatet är en vacker och viktig låt som passar både Min Stora Sorgs konstnärskap och Selma Lagerlöfs.

Mountainside – Crimson Peak

För ett par veckor sedan hade jag nöjet att tipsa om finlandssvenska artisten Tove H. Och nu kommer nästa intressanta finlandssvenska grupp, nämligen Crimson Peak. Den här gruppen består av sex medlemmar från hela Svenskfinland och de spelar folkrock/indiefolk.

Det är flera ingredienser i gruppens debutsingel Mountainside som berör och fångar in mig som lyssnare. Sångarna Elias L-Kovanko och Lina Sandviks röster skapar en vacker dynamik och stämmorna sitter perfekt. Samtidigt för trum- och gitarrkompen låten ständigt framåt och målar upp en ljudbild som stämmer överens med låtens text. Enligt gruppen handlar Mountainside om att släppa taget om gamla minnen och mönster och påbörja något nytt. Det är också den uppmuntrande känslan som låten förmedlar.

Need You – Flight Facilities, Nika

För ungefär sju år sedan hade den australiensiska producentduon Flight Facilities en hit med låten Crave You. Jag kommer ännu ihåg hur ofta den dubstep-remixade versionen av låten spelades på förfester, fester och efterfester, i alla fall i studentfestsammanhang. Efter några år av tystnad är producentduon nu tillbaka med singeln Need You. Det här är en klassisk elektronisk poplåt men den är ruskigt bra ändå och jag väntar med spänning på flera nyheter från Flight Facilities.

Anna Lillkung Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning