Min kanal – minut för minut

Följ med nyhetsdygnet på HBL bakom kulisserna! Här är vi som ger dig innehåll i vardagen.

6.00 Webbproducenten Tobias Pettersson tänder lamporna på centralredaktionen. På en skärm ser han exakt hur många besökare det är inne på HBL.fi just nu, på en annan öppnar han i rask takt tretton flikar med sajter som det gäller att hålla koll på. "Nu måste jag få HBL.fi att se fräsch ut innan folk börjar botanisera i nyhetsflödet." Själv har Tobias stigit upp 4.45, läst tidningen, kollat text-tv, snabbkollat kvällstidningarna, Facebook och Twitter och druckit ett par koppar kaffe. "Jag är kroniskt morgonsömnig", säger han och ställer fram en påse med torkad ingefära på bordet. "Det här är min dopning, ingefära rensar hjärnan".

Bild: Leif Weckström

6.20 Tobias får ut en första puff på Facebook, vilket är viktigt eftersom en stor del av läsarna hittar till HBL.fi den vägen. Samtidigt kollar han HBL Morgon som publicerats på appen under morgonnatten. "Här vid desken händer det tusen saker på en gång, så det gäller att kunna fokusera på en sak åt gången, annars blir det fiasko."

Bild: Leif Weckström

8.00 Redaktionschefen Katarina Koivisto och dagsproducenten Andrea Svanbäck gör Tobias sällskap vid nyhetsdesken. Halv nio hålls ett första videomöte med nyhetscheferna i öst och väst. HBL-teamet får veta vad som pågår i regionerna och opinionschefen Susanna Ginman berättar om morgondagens ledartexter i respektive kanaler.

8.44 Finska notisbyrån FNB går ut med att Paavo Väyrynen lämnar Centerns partiorgan. Tobias är snabb med att publicera notisen på HBL.fi och sociala medier. "Det här blir dagens snackis", tror han.

Bild: Leif Weckström

9.00 Nyhetschefen och reportrarna samlas för att gå igenom gårdagens tidningar och webbsiffror. "I dag borde vi följa med då det skottas snö från taket", säger Andrea. Redaktören Maria Gestrin-Hagner får uppdraget att följa upp Väyrynens utspel och gå på presskonferens klockan 14. "Du får en grej till webben snart", lovar hon Tobias och försvinner in på sitt rum.

En bra grej är en bra grej, oberoende av var man läser den

10.15 Allt som produceras i huset går i alla kanaler. Papper eller digitalt spelar ingen roll. "En bra grej är en bra grej, oberoende av var man läser den", säger Tobias. "Huvudsaken är att det man vill läsa är tillgängligt, vilken apparat man än har i handen. I dagens medievärld är det just nu alldeles för mycket snack om teknologi och plattformer, på bekostnad av berättelserna. Det måste vi vända på."

Bild: Leif Weckström

11.30 Fotografen Cata Portin har fått tag på en kille som skottar snö från taken på Drumsö. Det blir snabb avfärd med bil genom snösörjan i Gräsviken. "De bästa bilderna får man från taket", säger Cata tills hon inser att enda vägen upp är via en skranglig stege på utsidan av huset som börjar en och en halv meter ovanför marknivå. "Inte en chans". Det blir några bilder nerifrån, men beställningen är att ta en förstasidesbild för tidningen och Cata är inte nöjd. Vi letar vidare. Längs Annegatan har någon lagt upp avspärrningar. Taket är perfekt, det går att nå via en taklucka inifrån. Och snöröjarna ställer gärna upp på bild då de dinglar vid takåsen med sina spadar. Förstasidan är fixad.

Bild: Cata Portin

11.50 Nyhetschefen Lena Skogberg ringer upp korrespondenten Anna Svartström i Stockholm. Hur seriös ska Annas utrikeskrönika vara? "En lite lättsammare grej skulle vara bra motvikt till vår normala rapportering som ofta behandlar tunga svåra saker", tycker Lena. "Det är viktigt att ge läsarna lite andrum."

Anna och Lena har dagligen kontakt via chattar och mejl. "Anna är våra ögon och öron i Norden", säger Lena.

Anna är våra ögon och öron i Norden

12.00 Nattchefen Tim Johansson anländer och försöker skapa sig en bild av hurudan nyhetskväll han har framför sig. Det blir antagligen Paavo Väyrynen på första uppslaget.

Bild: Cata Portin

12.30 Studiovärden Janne Strang och teknikern Timo Kari förbereder inspelningen av veckans Vad är det som händer. "Få väntar sig att HBL ska göra ett satiriskt nyhetsprogram där vi lyfter fram orättvisor och absurditeter, lustigheter och dumheter. Därför gör vi det, och responsen har varit bra," säger Janne. Kari har nyligen spänt skruvarna på alla tekniska manicker i hela studion, sedan en strålkastare höll på att träffa Pelle Miljoona i huvudet häromdagen.

13.00 Tim och sidplaneraren Lisa Fordell har videomöte med öst och väst. "Det blir bara två matsidor i morgon så jag måste beställa en plugg till sidan 30", säger Lisa. Hennes uppgift är att planera var allt ska gå i pappret och koordinera det gemensamma material som också går i Västra Nyland och Östnyland.

13.30 Maria och Susanna startar i god tid till Väyrynens presskonferens på restaurang Sunn vid Senatstorget. "Det kommer att vara fullt. Han är skicklig på att dra till sig uppmärksamhet och vet precis när det lönar sig att gå ut med en nyhet. Dessutom råkar det vara Paavo-dagen i dag, visste du det Susanna?" säger Maria.

Bild: Leif Weckström

13.45 "Hej, har du läst Väyrynens blogginlägg? Läs den, jag ringer upp dig senare i dag", säger Maria i telefon och vänder sig till Susanna: "Det var Gölle, Göran Djupsund".

14.00 Paavo Väyrynen dricker en kopp kaffe under tystnad och stiger in i kabinettet där presskonferensen hålls. "Ganska hett här inne." Maria har hunnit bläddra i hans nyutgivna bok och drar på munnen: "Ganska underhållande". Då det blir fritt att ställa frågor tar hon genast chansen. "Är det möjligt att du byter parti? Till vilket i så fall?". Journalisterna lyssnar, skriver och äter kladdkaka med hallon.

14.40 "Hej, vet ni om vi har något Dropbox-konto", undrar webbproducenten Sofia Holmlund på den interna Facebooksidan och får genast svar. Gruppen på Facebook har blivit ett ovärderligt verktyg för oss, säger nyhetschefen. När det smällde i Paris hade jag redan gått och lagt mig då det plötsligt dök upp aviseringar från gruppen. I ena ändan av stan satt vår kulturchef, i den andra en digiproducent som lämnade en hemmafest för att cykla till datorn. Och så en alert ledarskribent i Borgå. Via Facebook hade vi kontakt hela natten och jobbade ihop ett bra paket.

Vi kan inte längre räkna med att folk samlas kring oss, vi måste finnas där våra läsare finns

15.00 En snabbutbildning pågår i den nya sajten som görs på ett annat sätt än tidigare. Nyhetschefen hoppas att det nu blir mer tid över för att jobba fram bra grejer av god kvalitet. "De som läser oss måste få en bild av vad som är relevant i samhället, i Finland och i världen. Vi kan inte längre räkna med att folk samlas kring oss, vi måste finnas där våra läsare finns, till exempel på Instagram och Snapchat."

16.00 Maria har intervjuat professor Djupsund och publicerat artikeln på webben och i HBL Kväll som nu skickats iväg till appen. Kvällstidningen innehåller de viktigaste nyheterna under dagen, en tacksam paketering för den som inte hunnit följa med nyhetsflödet under dagen.

Bild: Cata Portin

17.00 Dokumentärfilmaren Magnus Gertten är i stan och kulturredaktören Annika Hällsten har bokat in en träff med honom på hotell Socis. "Vi får en halv timme, det räcker bra", säger hon. "Då det gäller kända personer är det oftast jättetajt med tiden, vi kan få fem minuter. Jag har till och med intervjuat folk i taxin på väg från flygplatsen då det är enda lediga stunden de har. De flesta intervjuer sker ändå på hotell; i lobbyn, på caféet eller ja, på sängkanten."

17.30 Fem frågor senare har Annika allt hon behöver för att skriva ut artikeln om Gerttens Zlatan-dokumentär. "Jag har faktiskt sprungit på Zlatan i Malmö en gång. Han drack apelsinsaft på ett kafé men då jag bad att få ställa några frågor hänvisade han till sin agent."

17.35 Webbproducenten ser ett uppsving i besökarkurvan på HBL.fi. Artikeln om Väyrynen forsätter att dra trafik på sajten och sociala medier. Det är dagens mest lästa grej.

18.00 Sportchefen Filip Saxén tar bakdörren in i Ishallen, bunkrar med en kopp kaffe och väljer snabbaste vägen till pressläktaren. Efter att ha följt närmare tusen matcher under tretton säsonger kan ha trappstegen utan och innan. Det är HIFK-KooKoo i kväll, och HBL-läsarna väntar sig ett matchrefereat då de öppnar tidningen på morgonen. Och en längre version på webben.

Bild: Tor Wennström

19.04 HIFK gör första målet och publiken jublar. Saxén rör inte en min. "Det är en yrkesskada. De senaste tio åren har jag inte visat någon reaktion vem som än gör mål", säger han men erkänner ändå att han drog på munnen under junior-VM tidigare i år. "Det var så bra stämning i Hartwallarenan."

20.00 På redaktionen har nattchefen godkänt sista sidan av Östnyland som är klar för tryck.

Bild: Tor Wennström

20.10 Andra perioden i ishallen slutar med en märklig utvisning och Filip springer ner till pressrummet för att höra vad som händer. Fem minuter senare har han skrivit en grej för webben och lagt ut det på Twitter.

20.50 På redaktionen suckar nattchefen över en rubrik: Samhällsfördragsförhandlingarna har inletts. "Ett ord på trettioen bokstäver!" Tim skriver om. Första upplagan av HBL skickas till tryckeriet.

21.10 Matchen i ishallen är över och journalisterna väntar på att bli insläppta i omklädningsrummet för att intervjua spelarna. "Vad ni än gör, så stig inte på IFK:s logo som ligger mitt på golvet i rummet. Det är helig mark", varnar Filip och spänner blicken i oss kolleger innan han börjar intervjua målvakten Kevin Lankinen.

22.00 Nattchefen Tim tar emot Filips text som går i andra upplagan och på webben. Dessutom skriver Filip en längre version om matchen till HBL Morgon. Tim ringer tryckeriet och kollar att Västra Nyland har anlänt. "Nu är alla tre tidningar skickade", säger Tim och börjar uppdatera några texter för HBL Morgon. "Den tryckta tidningen och e-tidningen är lika, men för HBL Morgon har vi möjlighet att lägga till grejer. Den paketeras dessutom på ett annat sätt som är mer läsarvänligt för de som vill läsa morgontidningen på mobilen."

Deskjobbet är som i Tomas Tranströmers dikt: Du blir aldrig färdig, och det är som det skall

23.00 Webbproducenten är först på jobb och siste man att gå hem. För att citera Tobias: "Deskjobbet är som i Tomas Tranströmers dikt: Du blir aldrig färdig, och det är som det skall."

Under natten publiceras HBL Morgon och e-tidningen. Senaste nytt från FNB håller FNB uppdaterad tills dygnet på redaktionen kör i gång igen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning