"Min dröm är att avsluta karriären i New York"

Henrik Lundqvist på ett välgörenhetsevenemang i New York. "Man inser när man har en viss position att man kan utnyttja den på ett bra sätt", säger han. Bild: Pontus Lundahl/TT

Optimismen är tillbaka i New York Rangers efter förra säsongens fiasko.Tacka flera heta nyförvärv för det – och en revanschsugen veteranmålvakt.– Mycket positivt har hänt. Självklart vill jag att vi tar några steg åt rätt håll nu, säger Henrik Lundqvist.

– Jag insåg framförallt förra året varför jag spelar. Det är för att vinna – man vill spela i ett lag som kan vara med i slutspelsstriden, säger Lundqvist.

Så var det inte i fjol. Ett Rangers under ombyggnad var tidigt borta från slutspelskampen och Lundqvists energi försvann. Den 37-årige målvaktsstjärnan gjorde sin sämsta NHL-säsong i karriären, både sett till räddningsprocent (90,7) och antal vinster (18 på 52 matcher).

Lundqvist ler lite snett och tittar ut över hemmaarenan Madison Square Garden. Han understryker att sommarens ombygge av laget varit väldigt viktig och att han nu känner suget inför veckans NHL-premiär.

Bland hans nya lagkamrater finns tre heta namn – den amerikanske backstjärnan Jacob Trouba, ryske poängmaskinen Artemij Panarin och den finländske supertalangen Kaapo Kakko, 18.

– Det är fortfarande svårt att veta var vi står som grupp men vi är definitivt bättre på pappret än vad vi var förra året, säger han till TT.

Tjänar 7,2 miljoner – per säsong

Några dagar senare, efter en träningsmatch mot New York Islanders som Rangers vann, har den uppfattningen stärkts.

– Det blir lite vassare på alla positioner. Det känns bra, förstaåringarna bär – de är otroligt duktiga, säger han.

Henrik Lundqvist vet vad han analyserar. Han har spelat NHL-hockey sedan 2005 och har två år kvar på sitt sjuåriga kontrakt med New York Rangers som ger honom motsvarande 7,2 miljoner euro per år och är värt sammanlagt nästan 50 miljoner euro.

I hemstaden kallas han ofta kort och gott "The King", med 449 NHL-segrar bakom sig. Tidningen The New York Times hockeyskribent Allan Kreda beskriver Lundqvist som lagets informelle kapten och den som ofta för spelarnas talan.

– Han är en av de bästa, mest mänskliga och anständiga spelare jag mött under mina många år som hockeyskribent, säger Kreda.

Kreda spår att Lundqvist blir trogen New York Rangers karriären ut och att han siktar på att nå 500 segrar med laget.

Uppförstorade rubriker

Själv vill den 37-årige svensken inte titta alltför långt framåt.

– Jag tar det år för år. Det viktiga är att kroppen känns bra och att jag tycker att det är kul, annars orkar man inte lägga ner det som krävs både fysiskt och mentalt.

Rubrikerna i våras om att han kunde tänka sig att spela för en annan klubb var "väldigt uppförstorade", enligt Lundqvist själv.

– Det jag försökte förtydliga var att man inte sitter på alla kontrollspakar själv. Men min dröm har alltid varit att spela här och att avsluta karriären i New York. Det är fortfarande min dröm.

Efter VM- och OS-guld vill han "väldigt gärna" ha den åtråvärda Stanley Cup-bucklan. Men det är också viktigt att ha rätt förväntningar på Rangers, som nu är ett väldigt ungt lag, säger han.

Livet är i New York

Filosofin att ta ett år i taget går igen när hemlandet kommer på tal. Den tidigare Frölundaspelaren Lundqvist säger att han inte funderat på att spela i Sverige igen – även om det vore kul att spela med brorsan Joel som nyligen förlängde sitt kontrakt med Göteborgsklubben över nästa säsong.

– Vi trivs jättebra här. Tjejerna (döttrarna Charlise och Juli) går i skolan nu och jag och (hustrun) Therese har tillbringat hela våra vuxna liv här.

Men att allt inte alltid kommer att handla om ishockey är tydligt på restaurangen där vi befinner oss under delar av intervjun. På dess terrass pågår en frisbeeturnering ordnad av de unga ambassadörer som målvaktsstjärnan utbildar genom sin stiftelse Henrik Lundqvist Foundation. Syftet är att samla in pengar till organisationer som jobbar med svårt sjuka barn och krogen på Manhattans 35:e gata är full av unga i stiftelsens röda t-shirt.

– Man inser när man har en viss position att man kan utnyttja den på ett bra sätt, att till exempel samla in pengar och få med sig folk på saker och ting, säger Lundqvist.

Stämningen i New York Rangers just nu: "Förväntan, vi är laddade och vi är ambitiösa. Vi kör hårt."

Vad laget jobbar på: "Att vara smarta med pucken. Det vi har haft svårast med är kontringar, vi har tappat pucken på fel ställen och gjort dåliga byten".

Vilka språk som talas under träningen: "Svenska, finska, ryska och engelska – men vi försöker hålla oss till engelska i omklädningsrummet."

Hur han laddar före en match: "Jag har mina rutiner och förbereder mig mentalt. Jag tänker igenom matchen och ser mycket bilder i huvudet och försöker känna mig bekväm med olika situationer".

Vid uppvärmningen i Madison Square Garden gör Lundqvist också det han alltid gör, en dansliknande serie stretchövningar på en specifik plats nära mittcirkeln.

Sitt engagemang utanför ishockeyn: "När jag kom till New York blev jag involverad i Garden of Dreams, en New York Rangersorganisation som hjälper utsatta barn. Det är jag fortfarande men jag kände ändå efter några år att jag ville starta något eget där jag kan ge tillbaka, både hemma i Sverige och här. Det blev Henrik Lundqvist Foundation. Vi har en styrelse som jobbar med mig och min fru och vi samarbetar bland annat med (barnsjukhuset) Presbyterian Children's Hospital här i New York och Ronald McDonald Hus i Sverige, dit jag åkte med Frölunda när jag var ung. Stiftelsen är fortfarande lite i startgroparna men vi har haft ett program för unga ambassadörer i fyra år nu, där de lär sig att hjälpa andra och ge tillbaka till samhället. Det känns bra att arbeta med stiftelsen, hockeykarriären tar ju slut en dag."

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning