Miljöstatistiken är bättre än godis

Bild: HBL

Det tycks alltså som att mål på miljö- och klimatområdet har en tendens att överträffas. Vilket bådar gott med tanke på att de löften som hittills getts av världens länder är alldeles för svaga för att klara av att bromsa växthuseffekten.

Vad gör ni när ni känner er lite deppiga? Äter godis och kakor kanske? Eller tittar på den där favoritfilmen som gör er varm i kroppen? Bäddar ner er med en god bok i soffan? Själv kan jag nog göra vilken som helst av de sakerna. Eller så läser jag miljö- och klimatstatistik.

Ja, jag vet att det låter lite knäppt. Inte minst som miljöstatistik kan vara ganska nedslående läsning. Det här med växthuseffekten kan ju göra vem som helst deprimerad. Men det finns nästan alltid goda nyheter också att hitta i eländet. Och på något vis blir de en livlina som får mig att fortsätta orka bry mig om vad som händer med världen.

Testa att läsa vidare här och se om det kanske kan hjälpa dig också att bli lite gladare.

Kina är världens största utsläppare av växthusgaser. De använder väldigt mycket fossila bränslen, inte minst kol, för att göra el till sina städer och industrier. Under decenniet 2004-2014 fördubblade de sin kolanvändning och utsläppen ökade massivt. Om den utvecklingen hade fortsatt hade vi varit på väg mot katastrof.

På klimatmötet i Paris lovade Kina att "utsläppen ska nå sin höjdpunkt senast 2030 för att därefter minska". Det är, minst sagt, alldeles för mesigt. Men nu ser det ut som att utsläppen kan ha nått sin höjdpunkt redan 2014. Behovet av värme och el ökar fortfarande, men hela ökningen och mer därtill kommer att kunna klaras med energikällor som vind och sol. Kina bygger ut mest förnybar elproduktion i världen. Planen är att stänga kolkraftverk, eftersom de inte längre behövs.

EU har satt upp ett mål om att minska utsläppen med 20 procent till 2020. Det är också alldeles för mesigt. Å andra sidan överträffades målet redan 2014 då utsläppen minskat med 23 procent. Nu är det full fart mot målet att minska med 40 procent till 2030.

Sverige har bestämt att hälften av energibehovet ska täckas av förnybar energi senast 2020. Det målet överträffades redan 2012. Sverige är bäst i EU, och målet är nu 100 procent förnybar el till 2040.

Danmark har snart 50 procent av sin el från vindkraft och utbyggnaden fortsätter.

Finland har satt upp mål för förnybara drivmedel till bilar. Målet är att förnybart ska vara 20 procent år 2020. Redan 2014 nådde Finland målet och är nu på förstaplats i EU. Även Sverige kommer att klara 20 procent förnybara drivmedel till 2020. Samtidigt är Norge världens fjärde största marknad för elbilar. De nordiska länderna visar vägen!

Även länder som Storbritannien, USA och Tyskland visar emellanåt framfötterna i statistiken.

Det tycks alltså som att mål på miljö- och klimatområdet har en tendens att överträffas. Vilket bådar gott med tanke på att de löften som hittills getts av världens länder är alldeles för svaga för att klara av att bromsa växthuseffekten.

Så mysfilmer och godis i all ära, men miljöstatistik är inte så dumt heller när man behöver piggas upp.

Maria Wetterstrand vd på Miltton Purpose i Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning