Miljösatsningen gick fel - VM-vatten i Lahtis importeras från Storbritannien

MILJÖVÄNLIGA SPEL. VM-arrangörerna i Lahtis strävar efter att minimera miljöpåverkan av tävlingarna.Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Ibland kan balansen mellan strävan att vara miljövänlig och samarbetspartnernas intressen ge överraskande resultat. Det förpackade VM-vattnet i Lahtis kommer från Storbritannien.

Arrangörernas strävan efter att arrangera de mest miljövänliga VM-tävlingarna i de nordiska grenarna i Lahtis. Därför har man bestämt att dela ut vatten förpackat i kartong till idrottare och publik.

Nu ifrågasätts miljösatsningen av Maaseudun Tulevaisuus som skriver att vattnet i Lahtis är brittiskt och förpackat i Storbritannien i svensk kartong.

– För tillfället finns det inte någon som förpackar vatten i kartongförpackningar i Finland, säger Tetra Paks miljöchef Sari Hassi till Maaseudun Tulevaisuus.

Det är Tetra Pak som levererar vattnet till Lahtis.

Trots att Hassi försvarar kartongförpackningarnas miljövänlighet är VM-tävlingarnas miljöchef Maarit Virtanen delvs av en annan åsikt. Från början var tanken att finländskt vatten skulle förpackas i inhemsk kartong.

– Tanken var att samtidigt göra reklam för världens bästa finländska vatten. Det visade sig att det inte var möjligt att packa i kartongförpackningar i Finland, säger Virtanen till Helsingin Sanomat.

Sponsorerna fick som de ville

Hon håller med om att i ett land där nio av tio plastflaskor returneras till återanvändning hade det troligen varit det mest miljövänliga att buteljera inhemskt vatten i flaskor. När sanningen om vattenförpackningarna gick upp för arrangören var kontrakten redan underskrivna och beställningarna gjorda.

– Stora Enso och Tetra Pak ville ändå förverkliga den här kampanjen och föra fram kartongen, säger Virtanen.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33