Miljöpartiet i Sverige vill utreda möjligheten till att införa ett tredje juridiskt kön

Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Arkivbild.Bild: TT/Janerik Henriksson

En eventuell utredning skulle ligga i linje med förslaget i den utredning som den svenska regeringen tog emot i höstas och som handlar om hur man kan stärka transpersoners ställning i samhället.

– Den absoluta majoriteten definierar sig som kvinna eller man, men det finns människor som inte gör det. Det här är en frihetsreform för oss alla. Flera länder har redan infört ett tredje kön, och nu är det dags för Sverige att göra samma sak, säger Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) inför sitt besök på Malmö Pride.

En eventuell utredning skulle ligga i linje med förslaget i den utredning som den svenska regeringen tog emot i höstas och som handlar om hur man kan stärka transpersoners ställning i samhället. Miljöpartiet föregår dock sammanställningen av remissvaren då man redan nu aviserar att partiet kommer att vilja tillsätta en ny utredning så snart som möjligt.

En majoritet i riksdagen står bakom att utreda frågan om ett tredje juridiskt kön, enligt en rundringning som Sveriges Radio gjorde tidigare i år. Alliansen visade sig dock vara oense då Kristdemokraterna och Moderaterna är emot en utredning.

I dag talar den näst sista siffran i personnumret om vilket juridiskt kön man har, men med ett tredje juridiskt kön skulle även könsneutrala personnummer införas.

– Utredningen kommer visa hur det här kan utformas, men det kan till exempel handla om hur man registreras hos Skatteverket, säger Bah Kuhnke.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00