Miljonskulder tvingar kändiskocken Jamie Oliver att stänga restauranger

Det går dåligt för kändiskocken Jamie Olivers restauranger. Kedjan Jamie’s Italian uppges ha skulder på 80 miljoner euro och har tvingats stänga flera restauranger. Men Olivers företag är inte det enda som drabbats av nedgången på de brittiska shoppinggatorna.

Då kändiskocken Jamie Oliver öppnade sin första restaurang på shoppinggatan Oxford Street i London år 2008 stod kunderna på kö utanför. Tio år senare meddelade kedjan Jamie's Italian att den kommer att stänga 12 av sina 37 restauranger.

Problemen började redan år 2016. Då gjorde Jamie's Italian en förlust på 11,4 miljoner euro, jämfört med en vinst på 2,7 miljoner euro året innan. Följande år stängde bolaget sex av sina restauranger. Restauranggruppens dåvarande vd, Simon Blagden, skyllde bland annat problemen på att brexit ökat osäkerheten på marknaden och fått kostnaderna att stiga.

Kedjan Jamie's Italian är i knipa med skulder på 80 miljoner euro. Bild: EPA/ All Over Press/ DAN HIMBRECHTS

Jamie Olivers försök att ge sig in på lyxmarknaden har också stött på problem. I februari meddelade hans grillrestaurang Barbecoa att den stänger sina två restauranger och ansöker om konkurs. Oliver valde att köpa tillbaka en av restaurangerna för en hemlig summa.

Men Olivers restauranger är inte de enda som drabbats av nedgången på de brittiska shoppinggatorna. Närmare 120 restauranger har meddelat att de tvingas stänga i år. Enligt bokföringsfirman UHY Hacker Young gör en tredjedel av Storbritanniens 100 största restaurangkedjor förlust.

Nätförsäljning en utmaning

Jonathan Reynolds, handelsexpert på University of Oxford, säger att en kombination av förändrade vanor, högre kostnader och konkurrens från nätet orsakat en kris på de brittiska shoppinggatorna.

– Nätförsäljning har orsakat stora problem för butikskedjorna, men den påverkar också restaurangerna. Deliveroo och andra appar som gör att kunder kan beställa hem mat gör att många väljer att stanna hemma i stället för att gå på restaurang.

En annan stor utmaning är att konkurrensen ökat kraftigt under de senaste åren.

För omkring fem år sedan ansågs marknaden för medelprisrestauranger vara värd 7 miljarder euro. Investeringsbolag började köpa upp kedjorna. Många expanderade aggressivt. Det har gjort att det nu finns ett överutbud på italienska restauranger i Storbritannien. Samtidigt har kostnaderna börjat stiga för både restauranger och butiker.

– Många av de anställda inom serviceindustrin kommer från andra EU-länder. Nu då det blivit svårare att rekrytera personal från EU har lönerna börjat stiga och det kommer de att fortsätta göra efter brexit, säger Reynolds.

Det lägre pundet har också fått råvarukostnaderna att stiga. Samtidigt har skatten butiks- och restaurangägare betalar för sina fastigheter också gått upp.

En ny generation konsumenter vill ha mer variation och är mer krävande då det gäller sådant som långsam betjäning och tråkig mat. (Jonathan Renyolds, handelsexpert)

Krävande kunder

Men restaurangkedjornas problem handlar inte bara om högre kostnader. Enligt Jonathan Reynolds beror utvecklingen också på att de brittiska konsumenterna blivit mer krävande.

– Det går dåligt för medelpriskedjor som inte lyckats utmärka sig. En ny generation konsumenter vill ha mer variation och är mer krävande då det gäller sådant som långsam betjäning och tråkig mat.

Enligt Jonathan Reynolds är det främst kedjor som inte lyckas anpassa sig som gått omkull.

Förlorade miljoner

Restaurangerna är bara en del av Jamie Olivers affärsimperium. Efter det framgångsrika BBC-programmet "Den nakna kocken" har Oliver byggt upp flera företag under de senaste 20 åren. Den mest lukrativa delen av verksamheten är Olivers varumärke – hans namn används för att marknadsföra allt från stekpannor till ugnar. Olivers mediebolag är också mycket framgångsrikt. Till det hör bland annat kokböcker, tv-program och en Youtube-kanal.

Jamie Oliver själv medger att han misslyckats med 40 procent av sina affärsidéer och att han förlorat 100 miljoner euro av sin förmögenhet sedan 2014. Men det går ingen nöd på kändiskocken. Han har enligt de brittiska medierna en förmögenhet på 173 miljoner euro.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00