Miljoner utan dricksvatten i Chile

En chilensk kvinna samlar färskvatten ur en bassäng efter att myndigheter tvingats stänga av vattentillförseln i huvudstaden Santiago. Bild:

Omkring fem miljoner människor i stor-Santiago saknar färskvatten sedan häftiga regn och jordskred i Chile förorenat floden Maipo.

Myndigheterna har tvingats stänga av dricksvattnet för en stor del av hushållen i huvudstadsområdet. Restauranger och andra verksamheter som inte har dricksvatten har beordrats att hålla stängt. Buteljerat vatten har sålt slut i butikerna, köerna är långa till tankbilar och på sina håll utspelas kaotiska scener när folk försöker få tag i vatten.

Tre personer har hittills bekräftats döda till följd av ovädret. 19 personer saknas enligt nyhetsredaktionen La Tercera.

Ovanliga regn

Kritiken mot myndigheterna för bristande information är skarp. Många hade just återvänt till Santiago från sommarens sista ledighet när de insåg att de inte hade något vatten, och det var svårt att få reda på vad som inträffat. Via sociala medier efterlyser somliga personer som tros ha varit ute i naturen och campat.

Inrikesministeriets katastrofmyndighet Onemi beskriver enligt La Tercera de regn som gett upphov till översvämningarna som ovanliga. Normalt skulle nederbörden uppe i bergen falla som snö. Översvämningarna förvärras också av att Chile under sommaren på södra halvklotet genomlidit torka och markbränder. Jorden sätter sig i rörelse lättare än vanligt och en del av lerskreden landar i floden Maipo.

Chilensk militär hjälper till att gräva fram ett hus ur gyttjan efter häftiga regn och jordskred som drabbat landet. Bild: ESTEBAN GARAY

Stängda skolor

Vägar och telefonförbindelser – också de mobila – påverkas. Enligt tidningen El País är ungefär tusen personer isolerade i sina hem. Vid turistorten San Pedro de Atacama, "port" till Atacamaöknen och ett välbesökt gejserlandskap, har 160 personer evakuerats.

I huvudstaden har starten på skolterminen skjutits upp. Teresa Vallespín vid stor-Santiagos skolmyndighet säger till La Tercera att fler än 25 000 elever berörs av att totalt 45 grundskolor ska hållas stängda.

Vid vattenbolaget Aguas Andinas uppger distributionschefen Eugenio Rodríguez att man hoppas kunna börja fylla på vatten i ledningsnätet under måndagen. Enligt meteorologer väntas skyfallen minska i intensitet de närmaste dagarna.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning