Miljoner på spel i gruppfinalen i Cardiff

Att Teemu Pukki återfunnit målformen är goda nyheter för Finland, Bild: Nikolay Doychinov/Lehtikuva

Gruppseger, pengar och berömmelse står på spel då Finland och Wales möts i gruppfinalen i Cardiff. Detta gäller:

1. Matchbild. Lär inte bli någon offensivt sprudlande tillställning. Wales har inte släppt in ett endaste mål i Nations League så här långt, 450 minuter utan baklängesmål imponerar stort. Också Finlands defensiv fungerar, bara två insläppa mål hittills. Ett av dem kom i hemmaförlusten mot Wales.

Wales lyckades hålla Finland borta från de centralt viktiga ytorna i Helsingfors. Nu måste Finland hitta in på just de ytorna. Wales är livsfarligt på fasta situationer så att ge bort hörnor och frisparkar ska Finland undvika.

2. Utgångsläget. Finland måste vinna, med alla andra resultat vinner Wales grupp och flyttas upp till A-divisionen i nästa upplaga av Nations League.

3. Vingklippt Finland. Joel Pohjanpalo och Fredrik Jensen missar matchen på grund av skador. Tim Sparv är avstängd. Tre nyckelspelare saknas med andra ord.

I Wales fick Tottenhambacken Ben Davies sitt varningskonto fyllt mot Irland och han är inte tillgänglig för spel. Aaron Ramsey är skadad.

4. Fifa-rankning. Finland kan ta steget upp i seedningsgrupp tre då VM-kvalet lottas. Seger garanterar det och Finland har till och med råd att förlora om Bosnien faller mot Italien eller Grekland åker på pumpen mot Slovenien. En bättre seedningsgrupp kan ge Finland en viss fördel i VM-lottningen.

5. Pengar. En seger mot Wales innebär att Finland vinner gruppen och kvitterar ut 1,5 miljoner euro i segerbonus av Uefa. Avancemanget till A-divisionen ger ytterligare 750 000 euro. Lägg till att en plats i A-divisionen innebär Nations League-spel mot de verkliga stornationerna vilket i sin tur betyder knökfulla läktare på Olympiastadion i nästa upplaga av Nations League. I synnerhet som det sannolikt finns ett vaccin mot coronaviruset då.

En seger i Cardiff är med andra ord flera miljoner euro.

6. Coronaviruset. Lurar överallt. Tre av de bulgariska spelare som mötte Finland i söndags har lämnat positiva test. Finland spelare testades senast på måndagen och då var samtliga test negativa.

Tid och plats: Onsdag 21.45 Cardiff.

Tv: Matchen kan ses i Nelonen, Viaplay och Ruutu.

Tips: 0-0.

Ställningen i gruppen:

Wales 5 4 1 0 4- 0 13

Finland 5 4 0 1 6- 2 12

Irland 5 0 2 3 1- 4 2

Bulgarien 5 0 1 4 2- 7 1

15.11:

Irland-Bulgarien 21.45

Wales-Finland 21.45

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning